Moreno, bu hamleyle yeni koronavirüs hastalığının (Kovid-19) ekonomi üzerindeki etkisinin kısmen azaltılmasının hedeflendiğini söyledi. Yatırım ve İstihdamın Toparlanması Danışma Konseyi'ne başkanlık eden Moreno, "Şili'de, 2020 yılının ortalarında 2 milyon iş kaybı oldu. Bunlardan yaklaşık 1 milyon işi geri getirmeyi başarabildik ama hâlâ geri kazanmamız gereken 1 milyon iş var" diye konuştu.

Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti

Moreno'ya göre, örneğin 10 milyondan fazla Şililiyi etkilemiş olan ama şu anda "çok az kişiyi etkileyen" pandemiye yönelik hareket kısıtlamalarının gevşetilmesi gibi "istihdamın daha hızlı şekilde toparlanması için şartlar oluşmaya başladı". Moreno, Şili'deki tüm bakanlıkların, yatırımları artırmak üzere büyük gayret sergilediğini ve istihdam ve faaliyetler açısından önemli sonuçlar almakta olduğunu dile getirdi.

Moreno, "Bu süreci devam ettirip hızlandıracağız. Aynı zamanda ekonominin ve küçük ve orta ölçekli şirketlerin sübvansiyonlarla canlandırılıp daha fazla kişiyi işe almalarını sağlamak için önemli çalışmalar da yürütülüyor" diye ekledi.

Akademisyenler, belediye başkanları, sivil toplum üyeleri, sendika ve toplum önderleri, bakanlar ve müsteşarlardan oluşan Danışma Konseyi, "Şili Adım Adım Toparlanıyor" adı verilen planı uygulamak üzere oluşturuldu; Şili hükümeti, bu plana 250 binin üzerinde iş yaratılması amacıyla 2020-2022 yılları arasında yaklaşık 34 milyar ABD doları harcama yapacak.

Editör: İRFAN KARSLI