Bilim ve teknoloji

Şili, 2030 yılına kadar elektriğin yüzde 40'ını yenilenebilir enerjiden alacak

Şili Enerji ve Madencilik Bakanı Juan Carlos Jobet, yaptığı açıklamada, "Şili'yi temiz bir enerji ülkesi olarak güçlendireceğimiz on yılın içindeyiz. Şehirlerimizi temizleyece...

Abone Ol

Şili Enerji ve Madencilik Bakanı Juan Carlos Jobet, yaptığı açıklamada, "Şili'yi temiz bir enerji ülkesi olarak güçlendireceğimiz on yılın içindeyiz. Şehirlerimizi temizleyeceğiz, iklim değişikliğini durdurmaya destek olacağız ve insanların yaşam kalitesini iyileştireceğiz" dedi.

Bakan, önümüzdeki haftalarda hükümetin 2030 yılı sonuna kadar ulusal elektrik sisteminin NCRES oranını yüzde 20'den yüzde 40'a, yani iki katına çıkarmayı amaçlayan bir yasa tasarısını Kongre'ye sunacağını duyurdu. Jobet, "Bir süre önce 2025 yılına kadar kömür santrallerinin yüzde 50'sini kapatacağımızı duyurmuştuk ve bugün matrisimizde sıfır emisyonlu enerjiye daha fazla yoğunlaştığımızı duyuruyoruz. Bununla kömür çağını geride bırakıyor ve tam olarak temiz enerji çağına giriyoruz.

Böylece 2050 yılına kadar karbon nötralitesine doğru ilerliyoruz" diye konuştu. Şili, bu yıl faaliyete geçecek ve 6.000 megavattan fazla enerji üretecek birçok projeyle hedeflerine ulaşmayı planlıyor. Jobet, "Bu rakam, Şili'de son 13 yılda hayata geçirilen tüm rüzgar ve güneş projelerinin toplamına eşdeğerdir" diye konuştu.

Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera da Salı günü, ülkenin kuzeyindeki Atacama Çölü'ndeki Antofagasta'da bulunan Latin Amerika'nın ilk termik güneş santrali olan Cerro Dominador Konsantre Güneş Enerjisi (CSP) Santrali'nin açılışını yaptı.

Günün 24 saati enerji üreten ve 382.000 eve yetecek kadar enerji üretmesi beklenen Cerro Dominador, Şili hükümetinin 2040 yılına kadar enerji matrisini karbondan arındırma ve 2050 yılına kadar Şili'yi karbon nötr bir ülke haline getirme planının bir parçasını oluşturuyor.