Çin uzaya altı yeni uydu gönderdi Çin uzaya altı yeni uydu gönderdi

BEİJİNG, 8 Aralık (Xinhua) Beijing'deki Çin Astronot Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Astronot Birliği Komutanı Jing Haipeng, Shenzhou-12 mürettebatının istirahat süreci ve sonrasına ilişkin planları anlattı. Jing'in verdiği bilgiye göre astronotların Dünya'ya dönüşlerinin ardından girdikleri istirahat sürecinin üç aşaması bulunuyor: karantina, iyileşme ve gözlem. Mürettebat şu ana kadar ikinci aşamayı tamamlamış durumda.

Astronotlar duygusal açıdan dengeli ve psikolojik açıdan iyi durumdalar, vücut ağırlıkları uçuş öncesiyle aynı düzeyde ve kas gücü, dayanıklılık ve kalp fonksiyonlarını daha da iyileştirmiş durumdalar. Jing, üç astronotun gözlem aşamasına geçtiğini ve sağlık değerlendirmelerinin ardından normal eğitimlerine döneceklerini söyledi. Uzaya üç kez çıkan Nie Haisheng, Çin'in uzayda 100 günden fazla kalan ilk astronotu. Nie, başarılarını ve itibarını daha fazla motivasyon ve tutkuya dönüştüreceğini ve yaşlanma yüzünden hedeflerinden vazgeçmeyeceğini dile getirdi.

Liu Boming ülkenin, araç dışı faaliyetleri (EVA) iki kez tamamlayan ilk astronotu. Liu, Shenzhou-12 görevi sırasında gerçekleştirdiği ikinci EVA sırasında daha sakin ve kendinden emin olduğunu ve Çin halkının uzayda daha fazla iz bırakacağına inandığını ifade etti. Shenzhou-12 görevi, Tang Hongbo'nun uzaya ilk yolculuğuydu. Tang, uzaya geri dönmeye hazır olduğunu söyledi. 17 Haziran'da uzaya fırlatılan Shenzhou-12, astronotları Çin uzay istasyonunun çekirdek modülü Tianhe'ye götürdü. Tianhe'de üç ay yaşayan astronotlar, Çinli astronotların şu ana kadar uzayda geçirdiği en uzun süreye ulaştı. Üç astronot 17 Eylül'de güvenli şekilde Dünya'ya döndü.

Editör: İRFAN KARSLI