Bilim ve teknoloji

Rusya kuantum bilgisayar üretmek için laboratuvar kurdu!

Rusya Federasyonu Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, 2024 sonuna kadar bir kuantum bilgisayar geliştirilmesini amaçlayan federal bir proje olan Ulusal Kuantum Laboratuvarı'n...

Abone Ol

Rusya Federasyonu Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, 2024 sonuna kadar bir kuantum bilgisayar geliştirilmesini amaçlayan federal bir proje olan Ulusal Kuantum Laboratuvarı'nı Çarşamba günü faaliyete geçirdi.

Rosatom'dan yapılan yazılı açıklamada, laboratuvarın dünya genelindeki en iyi deneyimlerden ve kuantum programlama alanında çalışan üniversiteler, araştırma merkezleri, finans kurumları ve teknoloji şirketlerinin birleşik çabalarından yararlanacağı kaydedildi.

Açıklamada, kurulan konsorsiyuma halihazırda sektörün önde gelen yedi araştırma merkezinin katıldığı ve başka katılımcıların da beklendiği ifade edildi.

Rosatom Kuantum Teknolojileri Proje Ofisi yöneticisi Ruslan Yunusov, Tass haber ajansına verdiği demeçte, laboratuvarın Rus bilim insanlarının 2024 yılının sonuna kadar 30-100 kübitlik (kuantum bit) bir kuantum bilgisayarının ve belki de ekonomi konusundaki önemli problemleri çözebilecek yüzlerce kübitlik evrensel bir programlama makinesinin yaratılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Yunusov, "Kuantum programlama alanındaki önde gelen kurumların deneyimi, kayda değer sonuçlara ancak en yüksek düzeyde devlet desteğine sahip ulusal programların yaratılmasıyla ulaşılabileceğini gösteriyor" dedi.