Rusya Bilimler Akademisi Uzak Doğu Çalışmaları Enstitüsü'ne bağlı Çin Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin önde gelen araştırmacılarından Rosalia Varfalovskaya, Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın (CIIE) devam eden Kovid-19 pandemisinin yarattığı ortam ve durgun küresel ekonomi karşısında ekonomik kalkınmanın sınırlarını genişlettiği yorumunda bulundu. 5-10 Kasım tarihlerinde Shanghai'da gerçekleşmesi planlanan 4. Çin Uluslararası İthalat Fuarı öncesinde Xinhua'ya konuşan Rus uzman, "Bu fuar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri için önemli bir etkinlik" ifadelerini kullandı. "Çin, güçlü bir iç pazarın geliştirilmesi için artan ithal ve yerli ürün ihtiyacıyla birlikte yeni bir kalkınma aşamasına girdi" diyen Varfalovskaya, fuarın aynı zamanda Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin çerçevesi kapsamında yeni ticaret anlaşmalarının imzalanması için etkili bir platform olabileceğini sözlerine ekledi.

Çin'in doğusundaki Shanghai'da düzenlenen 3. Çin Uluslararası İthalat Fuarı sırasında, Tüketici Ürünleri sergi alanındaki bir kozmetik standına gelen bir ziyaretçi, 9 Kasım 2020. (Fotoğraf: Zhao Dingzhe/Xinhua)

Rus uzmana göre CIIE, üç yıl önce başlamasından bu yana uluslararası satın alımların gerçekleştiği, yatırımın desteklendiği ve açık işbirliğine dayanan insani temasların geliştirildiği geniş kapsamlı bir platform haline geldi. Varfalovskaya, yabancı katılımcıların ülkelerinin ticaret ve yatırım potansiyeli ile endüstriyel kalkınma, turizm ve mevcut tıbbi ekipmanlarda elde ettikleri başarıları bütünüyle sergileme imkanı bulmasının, pandeminin yarattığı zorluklarla mücadele eden Çin ile diğer ülkelerin yararına olacağına da inandığını belirtti.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek
Çin'in doğusundaki Shanghai'da düzenlenen 4. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın ana mekanı olan Ulusal Sergi ve Kongre Merkezi'nde pavyonların kurulumunda çalışan işçiler, 29 Ekim 2021. (Fotoğraf: Fang Zhe/Xinhua)

Rusya'nın CIIE'ye katılımı konusunda da konuşan Rus uzman, 30'dan fazla Rus şirketinin etkinlikte yer alacağını ve yemek, tarım ile otomotiv ürünlerini sergileyeceğini söyledi. Fuarın elektromekanik ürünler, bilim-teknoloji konusundaki inovasyonlar, e-ticaret ve biyotıp gibi alanlarda Rus ihracatçılara muazzam fırsatlar sunduğunu kaydeden Varfalovskaya, "CIIE, hem Rusya hem de Çin için ekonomik büyümeyi ve dış ticareti hızlandırmaya yönelik bir ek kaynak, üstelik karşılıklı ticaretin yapısını geliştirmeyi de amaçlıyor" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI