Bilim ve teknoloji

Renesas, ana fabrikasındaki yangın sonrasında Japonya'nın batısında çip üretmeyi değerlendiriyor

Şirket, küresel yarı iletken tedariğinde yaşanan sıkıntının araç endüstrisini vurması üzerine, üretimini mümkün olan en kısa sürede eski seviyesine ulaştırma amacıyla çip ürün...

Abone Ol

Şirket, küresel yarı iletken tedariğinde yaşanan sıkıntının araç endüstrisini vurması üzerine, üretimini mümkün olan en kısa sürede eski seviyesine ulaştırma amacıyla çip ürünleri üretimini geçici olarak Ehime vilayetindeki Saijo tesisine taşımayı planlıyor.

Renesas, Mart ayının sonlarında yaptığı açıklamada, İbaraki vilayetinin Naka kentindeki ana fabrikasında tam ölçekli üretime en erken Haziran ayında dönebileceğini söylemişti. Yerel medyanın aktardığına göre; mikrokontrolörler, güç ünitelerini kontrol etmek için araçlara yüklenen çip ürünleri ve diğer cihazların en büyük ikinci üreticisi olan şirket, 2020 yılında küresel piyasanın yüzde 17'sini oluşturdu. İlk sırada, dünya çapında yüzde 17,1 paya sahip Hollandalı çip üreticisi NXP Semiconductors NV bulunuyordu.

Renesas'ın fabrikasında çıkan yangının ekonomik etkileri endişe uyandırmıştı. Nomura Securities şirketinin piyasa uzmanları, yangın sonrasında mikrokontrolörlerde yaşanan sıkıntının, otomobil üretimini, Haziran'a kadarki üç ayda küresel ölçekte yaklaşık yüzde 7 ya da 1,6 milyon adet aşağı çekebileceğini söylemişti. Uzmanlar, Japon otomobil üreticilerinin üretimlerinin tüm dünyada 1,2 milyon araç azalabileceği, bunun da Nisan- Haziran döneminde Japonya'nın gayrisafi yurtiçi hasılasında yüzde 0,7'lik düşüşe yol açabileceği tahmininde bulunuyor.