KANBERRA, 8 Aralık (Xinhua) Avustralya Sağlık ve Refah Enstitüsü (AIHW) Çarşamba günü, kronik rahatsızlıkları olan Avustralyalıların yaşam ve iş deneyimlerine ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda, 15-64 yaş arasındaki kişilerin yüzde 47'sinin astım, artrit, kanser, kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra zihinsel ve davranışsal rahatsızlıklar da dahil olmak üzere en az bir kronik rahatsızlık veya hastalıkla yaşadığı bildirildi.

Her beş Avustralyalıdan birinin iki veya daha fazla kronik rahatsızlığı bulunuyor ve 2018 yılındaki can kayıplarının yaklaşık yüzde 90'ı raporda değerlendirilen 10 kronik hastalıkla ilişkilendiriliyor. Kronik rahatsızlıkların, kişilerin hayatlarının diğer bölümlerini nasıl etkilediğini ölçen rapor, nüfusun geri kalanının yüzde 80'ine kıyasla, sorun yaşayan yüzde 71'lik kesimin yarı zamanlı veya tam zamanlı çalıştığını ortaya koyuyor. AIHW Sözcüsü Katherine Faulks basın bülteninde, "Kronik rahatsızlıkları olan 45-64 yaşındakilerin dörtte birinden fazlası, 15-44 yaşındakilerin yüzde 16'sına kıyasla kendi sağlıklarını 'kötü' diye değerlendirdi" dedi.

Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı

Katherine Faulks, "Kronik rahatsızlıkları olan çalışma çağındaki olgun Avustralyalılar arasında, hane halkının aile yapısı, ev sahibi olmak ve eğitim gibi bireysel temelde sosyoekonomik pozisyon ölçümlerinin, kendi sağlık durumlarının kötü olduğunu bildirme olasılıklarında önemli faktörler olduğu bulundu" dedi. AIHW Sözcüsü sözlerini şöyle sürdürdü: "Kronik rahatsızlıkları olan çalışma yaşındaki olgun Avustralyalıların, aşağıdaki özelliklerden herhangi birine sahip olmaları durumunda sağlıklarının kötü olduğunu bildirme olasılıkları daha yüksek oldu; üç veya daha fazla türde kronik rahatsızlık, herhangi bir aktivite kısıtlaması veya sakatlık, erkek, kiracı, yalnız yaşayan ve üçüncül niteliklere sahip olmayanlar." Rapora göre kronik rahatsızlıkları olan Avustralyalıların yüzde 29'u büyük şehirlerin dışında yaşarken, nüfusun geri kalanında bu oran yüzde 23.

Editör: İRFAN KARSLI