NEW YORK, 8 Aralık (Xinhua) Bu durum Omicron'un potansiyel olarak artan bulaşıcılığının bir işareti olarak kabul ediliyor. Johns Hopkins Üniversitesi, ülkenin koronavirüs vakalarının Salı öğlen itibarıyla yaklaşık 49,3 milyona ulaştığını bildirirken, Washington Post gazetesi de "ülke çapındaki halk sağlığı uzmanları, ülkedeki koronavirüs vakalarının ezici çoğunluğunun hala yüksek oranda bulaşıcı Delta varyantından kaynaklandığını ve bunun da pandeminin en kötü ani yükselişlerine sebep olduğunu vurguluyor" diye yazdı.
USA Today gazetesinin Salı günü bildirdiğine göre, Güney Afrika'dan gelen ilk raporlar, koronavirüsün Omicron varyantının önceki varyantlardan çok daha bulaşıcı olduğunu ancak daha hafif geçen hastalığa yol açtığını gösteriyor, ancak Güney Afrikalı uzmanlar kesin verilere ulaşmak için haftalarca beklemek gerekeceği konusunda uyarıda bulunuyor. Omicron, Güney Afrika'da Kovid-19 vakalarında büyük pay artışına neden oluyor, ancak ölümlerde bu kadar artış görülmüyor.
San Francisco'daki Gladstone Enstitülerinde HIV Tedavisi Araştırma Merkezi Direktörü Warner Greene'in, "Bu virüs silahları mermi dolu olarak geliyor -- yüksek bulaşıcılık ve potansiyel olarak bağışıklıktan kaçınma yeteneği. Ama belki de eksik olan şey patojenitedir" dediği belirtildi. Omicron, Kovid-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün en son keşfedilen varyantı. İlk olarak Güney Afrika'da tespit edilen Omicron 26 Kasım'da Dünya Sağlık Örgütü tarafından "endişe verici bir tür" olarak tanımlandı.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Pazartesi günü "4. seviye" bir seyahat uyarısı yayınlayarak Almanya ve Danimarka'nın da dahil olduğu uzun bir destinasyon listesine Fransa, Portekiz, Ürdün, Kıbrıs, Andorra, Lihtenştayn ve Tanzanya'yı da ekledi. Fransa'ya yönelik seyahat uyarısının sebebi ülkedeki gençler arasında Kovid-19 vakalarında bir artış görülmesi oldu. Hastalığa karşı Pazartesi günü aksiyon alan ülkede gece kulüplerinin dört hafta süreyle kapatılacağı ve ilkokullarda başta maskeler olmak üzere Kovid-19 düzenlemelerinin artırılacağı duyuruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı da "Kovid-19'la ilgili kısıtlamalar" nedeniyle Fransa, Portekiz, Ürdün, Kıbrıs, Andorra, Lihtenştayn ve Tanzanya'ya seyahate karşı benzer bir uyarı yayınladı ve Fiji'yi "Seyahat Etmeyin" listesine ekledi.
New York Times'ın Salı günü bildirdiğine göre ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA), Merck ve Ridgeback Biotherapy tarafından üretilerek molnupiravir adı verilen ve semptomların görülmesinden itibaren beş gün içinde alındığında Kovid-19'dan hastaneye yatış ve ölüm riskini yüzde 30 azaltan bir hap için yakında yetki vermesi bekleniyor. Habere göre Pfizer tarafından geliştirilen başka bir antiviral hapın daha da iyi performans göstermesi mümkün.
Bir ara dönem analizi, ilacın semptomların başlamasından sonraki beş gün içinde alındığında yüzde 85 etkili olduğunu gösterdi. FDA, yıl sonuna kadar buna izin verebilir. Haberde, iki hap için "virüsün tüm varyantlarına karşı etkili olması bekleniyor" ifadesi kullanıldı. Haberde, pandeminin başlangıcından bu yana bilim insanlarının, herhangi bir doktor tarafından reçete edilebilecek ve yerel bir eczaneden alınabilecek haplar gibi uygun seçenekler bulmayı umdukları belirtildi. "Bu iki hap sadece başlangıç olabilir" denilen haberde, "özellikle bu varyantlar mevcut aşıların getirdiği korumayı azaltıyorsa" ilaçlardan bir cephanenin oluşturulması gerektiği belirtildi.