Çin Sanayi ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı rehberliğinde Haziran 2019'da kurulan IMT-2030 (6G) Tanıtım Grubu tarafından yayınlanan sunuş belgesinde, yeni nesil mobil iletişim teknolojilerinin ileri programlama, büyük veri, yapay zeka (AI) ve blokzincir (blockchain) ile entegre olacağı belirtildi.

Raporda, 6G ağının gerçek fiziksel dünya ile sanal dijital dünyanın derin entegrasyonunu gerçekleştireceği ve "her şeyin dijital ikiziyle akıllı iletişim içinde olduğu" yeni bir dünya oluşturacağı ifade edildi. Rapora göre, 3GPP standartlarıyla uyumlu uluslararası telekom şirketlerinin 6G konusundaki uluslararası standarda dair araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarını 2025 yılı civarı öncesinde başlatması bekleniyor.

Sonrasında bu teknolojinin 2030 yılı civarında ticarileşmesi bekleniyor. 5G'nin ticari kullanımını 2019 yılında sağlayan ve 6G için Ar-Ge çalışmalarına başlayan Çin, 6G teknolojisinin kullanımına yönelik ileriye dönük bir plan da önerdi.

Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı

Editör: İRFAN KARSLI