LANZHOU, 8 Mart (Xinhua) -- Oligosen çağına ait sazangillerden yeni bir balık türünün, yaklaşık 30 milyon yıl önce Çin'in kuzeybatısındaki Qinghai-Tibet Platosu bölgesinde yaşadığı teyit edildi. Bu keşif, biyoçeşitliliğin evrimine ve platonun antik dönemlerdeki çevresine ışık tutuyor.

Araştırma, Lanzhou Üniversitesi'nden Çinli araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından yürütüldü ve sonuçlar Journal of Systematic Palaeontology Dergisi'nde yayımlandı.

Qaidam Havzası, Çin'in iç kesimlerinde yer alan üç büyük havzadan biri. Bu havzanın günümüzdeki iklimi, kuraklık ve güçlü rüzgarlarla tanınıyor. Havza, Qinghai-Tibet Platosu'nda meydana gelen biyolojik değişikliklerin anlaşılmasında kilit öneme sahip. Ancak paleontolojik açıdan bu havza hakkındaki bilgiler kısıtlı.

Çalışmanın baş araştırmacısı olan Yan Defei, fosil balığın cinsinin (Paleoschizothorax) ilk kez 2018 yılında Qinghai-Tibet Platosu'nun kuzeydoğusundaki Qaidam Havzası'nda bildirildiğini söyledi.

İran'da kömür madeninde patlama: 30 ölü İran'da kömür madeninde patlama: 30 ölü

Yeni fosil balık kayıtları ve flogenetik analiz, ilkel şizotorasinlerin ilk olarak Qaidam Havzası'nda ortaya çıktığını gösteriyor.

Balığın korunan uzunluğu yaklaşık 15 santimetre.

Araştırmaya ilişkin makaleye göre ön korelasyon analizi, vücut pul büyüklüğünün azalma derecesinin, çoğu Çin sazangilleri arasındaki yaşam alanı ortalama sıcaklıklarıyla negatif olarak ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Editör: İRFAN KARSLI