CENEVRE, 8 Mart (Xinhua) -- Çin'in ikinci kadın astronotu ve şu anda ülkenin uzay istasyonunda altı aylık görevini sürdüren Wang Yaping, kısa süre önce İsviçre'nin Cenevre şehrindeki Birleşmiş Milletler (BM) ofsi için bir video mesajı kaydetti ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için dünyanın dört bir yanındaki kadınlara kutlama mesajını iletti.

Wang, "Umarım uzay hayali kuran tüm kızlar, bu yıldızlar denizine gitme vizyonunu korur. Bir gün, farkına bile varmadan, yukarı baktığınızda, hayalinizin aslında ulaşılabilir olduğunu göreceksiniz" dedi.

Wang Yaping, uzayın kadınların gelişi nedeniyle çevresini asla değiştirmediğini veya eşiğini düşürmediğini, bol miktarda uçuş verisinin cinsiyetlerin uzaya uyum sağlama ve uzayda çalışma kabiliyetlerinde önemli bir fark bulunmadığını gösterdiğini söyledi.

Wang, "Kadınların hepsi erkek astronotlarla aynı eğitim ve değerlendirmeyi yüksek standartlar içinde tamamlayabilir. Kadınların pek çok fziksel ve psikolojik özelliği de erkek astronotları tamamlayıcı olarak uzayda avantaj sağlayabilir" dedi.

Çin'de düzenlenen 2024 Dünya İmalat Kongresi'nde sergilenen ulaşım araçları yoğun ilgi gördü Çin'de düzenlenen 2024 Dünya İmalat Kongresi'nde sergilenen ulaşım araçları yoğun ilgi gördü

Wang Yaping, "Gitgide daha fazla kadının insanlı uzay uçuşu görevlerine katılması düşünülebilir. Gelecekte uzayın büyük ölçekli ve uzun vadeli insan keşiferinde çok önemli bir etkisi olacak" dedi.

Beijing Havacılık ve Uzay Kontrol Merkezi'nde çekilen ekran görüntüsü, Çin'in uzay istasyonu çekirdek modülündeki Shenzhou-13 astronotlarının Tianzhou-2 kargo gemisiyle manuel buluşma ve yerleştirme deneyini yürüttüğünü gösteriyor, 8 Ocak 2022. (Fotoğraf: Guo Zhongzheng/Xinhua)

Wang, "Hanımlar; milliyetlerimiz, etnik kökenlerimiz ve mesleklerimiz farklı da olsa dünyanın her yerindeki kadınlar kendi çabalarıyla dünyayı daha canlı, daha uyumlu ve daha sıcak hale getiriyor" diye konuştu.

Wang Yaping, "Bu fırsatta özverili bağlılıklarından dolayı her kadına teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca her kadının kendi yıldızlı gökyüzünde sevdiğimiz hayatlar ve kariyerler için en parlak yıldızları seçmesini diliyorum" dedi.

Wang ve diğer iki astronot, Shenzhou-13 uzay gemisiyle uzaya gitmiş ve altı aylık uzay görevine başlamak üzere 16 Ekim 2021'de uzay istasyonuna girmişti.

Üç astronot 130 günden uzun bir süredir yörüngede bulunuyor ve Wang, Çinli bir astronot tarafından uzayda en çok gün geçirmiş olma rekorunu kırdı.

Bir zamanlar öğretmen olmayı hayal eden Wang, ilk uzay görevinde, 20 Haziran 2013'te Shenzhou-10 uzay gemisinde ülke genelinde 60 milyondan fazla öğrenciye, Çin'in ilk canlı uzay dersini 40 dakikalık bir açık sınıfta verdi.

Wang, video mesajında "Kızım da dahil olmak üzere ekranın önünde bulunan sevimli çocuklarla ilgilenen bir uzay öğretmeni olmayı seviyorum" dedi.

Sekiz yıl sonra Wang, 9 Aralık 2021'de Çin'in uzay istasyonunda bir başka canlı uzay dersi daha verdi.

Beijing Havacılık ve Uzay Kontrol Merkezi'nde çekilen ekran görüntüsü, Çinli taykonot Wang Yaping'in (sağda) araç dışı faaliyetlerini (EVA) tamamladığını gösteriyor, 8 Kasım 2021. (Fotoğraf: Guo Zhongzheng/Xinhua)

Editör: İRFAN KARSLI