ST. PETERSBURG, 13 Eylül (Xinhua) -- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çok kutupluluğu ilerletmek ve adalet ve uluslararası hukuka dayalı uluslararası bir düzen inşa etmek için Çin ile çalışmaya istekli olduklarını belirtti. Putin söz konusu açıklamayı Perşembe günü Rusya'nın St. Petersburg kentinde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşmesinde yaptı.

Putin, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yıldönümünü iki ülke lideri tarafından varılan önemli mutabakatı tam olarak uygulamaya koymak, kalkınma stratejilerinin birbirine uyumunu güçlendirmek ve Rusya-Çin ilişkilerini yeni bir seviyeye çıkarmak için fırsat olarak değerlendirmeye istekli olduklarını ifade etti.

Çin'in köklü ve insanlığın ortak geleceğine odaklı diplomasisinden övgüyle bahseden Putin, daha fazla Küresel Güney ülkesini bir araya getirip çok kutuplu bir dünya için ortaklaşa çaba göstererek adalet ve uluslararası hukuka dayalı uluslararası bir düzen inşa etmek üzere Çin ile koordinasyonu güçlendirme isteğini dile getirdi. Wang ise Putin'e Cumhurbaşkanı Xi'nin içten selamlarını iletti.

İki tarafın stratejik işbirliğini güçlendirdiğini, tek taraflı zorbalığı reddettiğini ve blok cepheleşmesine direndiğini söyleyen Wang, bunların günümüz dünyasına ve Güney'deki çok sayıda ülkenin ortak isteklerine uygun olduğunu ifade etti. Wang, Rusya ile stratejik iletişimi sürdürmeye, benzer zihniyetteki daha fazla ülkeyi bir araya getirmeye ve dünyanın çok kutupluluğunu teşvik etmeye istekli olduklarını belirtti. İki taraf Ukrayna konusunda da görüş alışverişinde bulundu.

Çin'de nüfus örnekleme anketi yapılacak Çin'de nüfus örnekleme anketi yapılacak

Putin, Çin ve Brezilya tarafından ortaya konan "altı maddelik mutabakatı" överek Rusya'nın müzakerelere açık olduğunu yineledi. Çin'in krize siyasi çözüm bulunmasını desteklemeye kararlı olduğunu kaydeden Wang, uluslararası toplumda nesnel, rasyonel ve dengeli bir birlikteliğin oluşması için tüm taraflarla birlikte çalışmaya istekli olduklarını söyledi. Putin, görüşme öncesinde BRICS'in güvenlik konularından sorumlu üst düzey yetkilileri ve ulusal güvenlik danışmanları toplantısına katılan heyet başkanlarıyla bir araya geldi.

Kaynak: rss