Bilim ve teknoloji

Portekiz'de Atlantik Okyanusu'nu geçen optik kablo EllaLink'in açılışı yapıldı

Açılış töreninde konuşan Portekiz Başbakanı Antonio Costa, bu yeni sistemin stratejik önemini vurguladı ve Portekiz'in diğer kıtalarla bir bağlantı noktası olarak ayrıcalıklı...

Abone Ol

Açılış töreninde konuşan Portekiz Başbakanı Antonio Costa, bu yeni sistemin stratejik önemini vurguladı ve Portekiz'in diğer kıtalarla bir bağlantı noktası olarak ayrıcalıklı coğrafi konumunun altını çizdi. Costa, "Dijital çağda alanların soyutlaşması, bunun artık ne merkezinin, ne de çevresinin olmadığı anlamına gelir. Fakat bunu altyapı olmadan oluşturamazsınız" dedi. Portekiz'in coğrafi konumunun ülkeyi "Avrupa ve diğer kıtalar arasındaki bağlantı noktası ve köprü" haline getirdiğine dikkat çeken Antonio Costa, "Bu, Portekiz'i geçmişte, günümüzde ve gelecekte Avrupa'da farklı kılıyor" diye ekledi.

Portekiz'in AB Konseyi dönem başkanlığının üç temel önceliğinin olduğunu söyleyen Costa, bunları "Ekonomik toparlanma, sosyal haklar sütununun onaylanması ve dünyaya açık bir Avrupa'nın stratejik özerkliğinin onaylanması" olarak sıraladı.

AB dönem başkanı Portekiz, EllaLink'i iki kıta arasındaki dijital ara bağlantı ve veri iletimi için temel altyapı olarak görüyor. Düzenlenen törene, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli de video bağlantısı aracılığıyla katıldı.