LONDRA, 25 Şubat (Xinhua) İngiltere Ulusal Paralimpik Miras Vakfı CEO'su Vicky Hope-Walker, Paralimpik Oyunları'nın kurucusu Ludwig Guttmann'dan bahsederken, "Bunu yaptığı ve tutumları yavaş yavaş gerçekten değiştirdiği için ona çok şey borçluyuz" dedi ve şöyle devam etti: "Bu devam eden bir yolculuk, hala değiştirilecek çok fazla tutum var ama o bunu başlattı ve bunun için tüm dünya ona minnettar olmalı." İngiltere'nin Stoke Mandeville köyünde, 70 yıldan uzun bir süre önce 16 belden aşağısı felçli hasta tekerlekli sandalye üzerinde yaylarını hedefe gerdiğine aslında daha iyi ve daha uzun bir yaşam için mücadele veriyorlardı.

İngiltere'nin Stoke Mandeville köyündeki Stoke Mandeville Stadyumu'nda bulunan Ulusal Paralimpik Miras Merkezi'nde Dr. Ludwig Guttmann'ın bir portresi görülüyor, 24 Şubat 2022. (Fotoğraf: Li Ying/Xinhua)

Ancak Almanya doğumlu bir İngiliz nörolog olan Profesör Guttmann, rekabetçi sporların felçli hastaların sadece zindeliğini artırmakla kalmayacağını, aynı zamanda "onların topluma yeniden kazandırılması açısından" büyük önem taşıdığına inanıyordu. 1940'larda felç olan bir kişinin yaşam beklentisi 2 yıldan fazla olmadığı için, durumlarının ne kadar içler acısı olduğunu hayal etmek bile zor. İngiliz hükümeti 1943'te Guttmann'dan Stoke Mandeville Hastanesi'nde Omurga Yaralanmaları Servisi kurmasını istediğinde bile İkinci Dünya Savaşı'nda yaralanan askerler ve sivillerin kalan günlerinde daha rahat yaşamasını umuyordu. Ancak Guttmann'ın yaşam beklentisi konusunda kendi fikirleri vardı ve sporu da kapsayan tedavi ve rehabilitasyon konusunda ısrarla duruyordu. Tedavisini üstlendiği hastalar önce koğuşlarında tekerlekli sandalyelerle süpürge sopalarıyla bowling oynamaya, ardından 1948 Londra Olimpiyat Oyunları'nın tam da açılış töreninde düzenlenen bir okçuluk yarışmasına katıldılar.

İngiltere'nin Stoke Mandeville köyündeki Stoke Mandeville Stadyumu'nda bulunan Ulusal Paralimpik Miras Merkezi'nde Dr. Ludwig Guttmann'ın bir portresi görülüyor, 24 Şubat 2022. (Fotoğraf: Li Ying/Xinhua)

O tarihten sonra Stoke Mandeville Oyunları daha fazla etkinlik ve daha fazla katılımcıyla her yıl düzenlenmeye başlandı ve Hollanda'dan bir ekibin katılması oyunları uluslararası düzeye taşıdı. 12 yıl sonra Stoke Mandeville'de başlayan oyunlar ilk kez İngiltere dışında düzenlendi ve Olimpiyat Oyunları'nın hemen ardından olimpiyatlara ev sahipliği yapan şehirde düzenlenmeye başlandı. 1960 Roma Olimpiyatları daha sonra ilk Paralimpik Oyunları olarak kabul edildi. Hope-Walker, Paralimpik Oyunlar'ın doğuş hikayesini anlatan küçük bir koleksiyonun sergilendiği Ulusal Paralimpik Miras Merkezi'nin girişinde, "Benim için Olimpiyat Oyunları kararlılık, ilham, cesaret ve kalitedir" dedi. Hope-Walker ayrıca Guttmann'ın Paralimpik Oyunlar vizyonunun toplumda daha derin etkileri olduğuna inanıyor ve şöyle diyor: "Yeteneğiniz ne olursa olsun, sadece engellilikle ilgili değil, renginiz ne olursa olsun, ırkınız ne olursa olsun, yeteneğiniz ne olursa olsun, hayattaki her şeyde hakkımız var ve eşitiz. Hepimiz toplumun eşit üyeleriyiz." 2008 Paralimpik Oyunları'nın ardından Beijing, 4-13 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan Paralimpik Kış Oyunları ile bir kez daha Paralimpik hareketin ilgi odağı olacak.

İngiltere'nin Stoke Mandeville köyünde insanlar Stoke Mandeville Stadyumu'na doğru yürüyor, 24 Şubat 2022. (Fotoğraf: Li Ying/Xinhua)

Hope-Walker, "Bunu gerçekleştirmek, insanları yeniden düşünmeye sevk etmek kesinlikle oyunların amacının bir parçası. Ayrıca bence oyunlar devam ederken, tamamlandığında ve sonrasında genel olarak günümüzde düşüncelerde değişimler yaşanıyor" dedi. Hope-Walker, "Ancak sonrasında bu olumlu düşüncelerin ve tutumların hala sorgulandığından ve değiştiğinden emin olmak için yatırım yapılması ve hükümetlerin çalışma yaparak işe devam etmesi gerekiyor" diye sözlerine ekledi.

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nde kimle eşleşti? Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nde kimle eşleşti?

Editör: İRFAN KARSLI