BAĞDAT, 25 Şubat (Xinhua) Ninova vilayetinin başkenti Musul'un yaklaşık 90 kilometre güneybatısında, Irak çölünün ortasında yer alan Hatra, anıt heykeller ve kitabelerin kapladığı yüksek duvarlar ile gözetleme kuleleriyle dolu ve tarihi 2 bin yıl öncesine dayanıyor.

Şanghay'da antik Mısır medeniyetine dair büyük sergi açıldı Şanghay'da antik Mısır medeniyetine dair büyük sergi açıldı
Irak'ın Ninova vilayetinin başkenti Musul'un yaklaşık 90 kilometre güneybatısında yer alan bir antik kent olan Hatra'daki arkeolojik kazı alanı, 24 Şubat 2022. (Fotoğraf: Yasser Al Hamdani/Xinhua)

Hatra'daki arkeolojik kazı alanında Perşembe günü gerçekleştirilen bir törende, Irak Eski Eserler ve Kültürel Miras Müdürlüğü, geçtiğimiz üç ayda bazı anıt heykellerin, Iraklı uzmanların Çatışma Bölgelerinde Kültürel Mirasın Korunması İçin Uluslararası İttifak'ın (ALIPH) sponsorluğunda İtalya'nın Uluslararası Akdeniz ve Doğu Çalışmaları Derneği'yle (ISMEO) yaptığı işbirliği sayesinde restore edildiğini açıkladı. Irak Kültür Bakanlığı temsilcisi Ali Abi Shalgham, Xinhua'ya yaptığı açıklamada "Ninova vilayetindeki birçok arkeolojik kazı alanında bakım yapıldığını ve bunlara Hatra'daki kazı alanının da dahil olduğunu" söyledi. Shalgham'ın verdiği bilgiye göre, Hatra'daki eski eserler alanındaki restorasyonun ilk aşaması tamamlandı. Bu kapsamda yönetici ofisleri yenilendi, antik kentin duvarlarının bir kısmına bakım yapıldı ve bunun yanı sıra bazı heykeller ile tapınak kemerlerindeki parçalar restore edildi.

Irak'ın Ninova vilayetinin başkenti Musul'un yaklaşık 90 kilometre güneybatısında yer alan bir antik kent olan Hatra'daki arkeolojik kazı alanı, 24 Şubat 2022. (Fotoğraf: Yasser Al Hamdani/Xinhua)

Xinhua'ya konuşan İtalyan keşif gezisinin bilimsel direktörü Massimo Vidale de binaları süsleyen ve şehrin ihtişamını yansıtan tahrip edilmiş eski eserleri restore etmenin çalışmalarının önemli bir parçası olduğunu söyledi. Vidale, "Yıkılan birçok eseri restore ettik ve aynı zamanda bazı binalar inşa ettik. Bunun yanı sıra binlerce eser topladık ve onları orijinal yerlerine geri koyacağız" dedi. Saddam Hüseyin yönetiminin 2003 yılında ABD liderliğindeki askerler tarafından devrilmesinin ardından, resmi istatistiklere göre Taş Devri, Babil, Asur ve İslam dönemlerine ait yaklaşık 15 bin parça kültürel eski eser yağmacılar tarafından çalındı ya da yok edildi.

Editör: İRFAN KARSLI