Sağlık

Pandeminin şiddetli şekilde devam ettiği Bulgaristan'da yeni eğitim öğretim yılı başladı

Bulgaristan'da yaklaşık 700.000 öğrenci, Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafından belirlenen yönergeler uyarınca her yıl 15 Eylül'de başlayan yeni eğitim öğrenim yılı için okula d...

Abone Ol

Bulgaristan'da yaklaşık 700.000 öğrenci, Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafından belirlenen yönergeler uyarınca her yıl 15 Eylül'de başlayan yeni eğitim öğrenim yılı için okula döndü. Okulun ilk günü için yapılan kutlamalar, her sene olduğu gibi okul bahçelerinde yapıldı. Ancak yönerge uyarınca, ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin ebeveynleri de dahil olmak üzere yalnızca sınırlı sayıda kişinin kutlamalarda bulunmasına izin verildi.

Yönergeye göre derslerin yüz yüze yapılması adına dördüncü sınıftan büyük sınıflardaki öğrencilerin maske takması, sınıfların dezenfekte edilmesi, hijyeninin sağlanması ve düzenli havalandırılması gibi pandemi karşıtı önlemler alındı. Kovid-19'un yayılma durumuna bağlı olarak farklı senaryolar dahilinde olan sınıf ve okullar, gerektiğinde eğitime çevrimiçi olarak devam edebilecek. Bu arada Bulgaristan Sağlık Bakanlığı'na göre, ülkede son 24 saatte 2.029 Kovid-19 vakası ile pandemiye bağlı 83 ölüm bildirildi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin verilerine göre, Bulgaristan'daki yetişkin nüfusun sadece yüzde 23'ü en az bir doz aşı olmuş durumdayken, yüzde 21,4'ünün aşıları ise tam. Bu oranla Bulgaristan, aşılanma oranı konusunda Avrupa Birliği'nde son sırada yer alıyor. Bulgaristan'ın okullarındaki aşılanma oranı da pek farklı değil. Eğitim ve Bilim Bakanı Nikolai Denkov, Salı günü yaptığı açıklamada, öğretmenlerin yüzde 30'dan biraz fazlasının, öğrencilerin ise yaklaşık yüzde 2'sinin aşılandığını belirtti.