İsveç İstatistik Kurumu tarafından Çarşamba günü yayınlanan yeni bir rapora göre, ortalama yaşam süresinin, kadınlarda 84,7'den 84,4 yıla, erkeklerde ise 81,3'ten 80,8 yıla düşeceği tahmin ediliyor.

Tahmin, bu yılın Ocak ile Ağustos ayları arasında hayatını kaybettiği bilinen kişilerin sayısı ve 2019 rakamlarına göre Ekim ile Aralık ayları arasında olacağı varsayılan ölüm oranı temel alınarak hesaplanıyor.

Dolayısıyla 2020 yılının son çeyreğinde gerçekleşecek ölüm oranlarına bağlı olarak bu tahmin yukarı ya da aşağı yönlü değişebilir.

İsveç İstatistik Kurumu'na göre, İsveç'te ortalama yaşam süresi 1900 ile 2019 yılları arasında sürekli artış gösterdi, fakat geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl 31 Ağustos'a kadar yaklaşık 6.500 daha fazla ölüm meydana geldi. Bu da önceki tahminde belirtilenden 4.800 daha fazla kişinin hayatını kaybettiği anlamına geliyor.

İsveç İstatistik Kurumu'nda çalışan nüfusbilimci Orjan Hemstrom, haber ajansı TT'nin aktardığı basın açıklamasında, "Ölüm oranlarının bu kadar uzun süre artması muhtemelen ortalama yaşam süresinin kısalmasına neden olacaktır" dedi.

Çin Ejderha Teknesi Festivali’ne hazırlanıyor Çin Ejderha Teknesi Festivali’ne hazırlanıyor

Hemstrom, "Önceki yılla karşılaştırıldığında fazladan meydana gelen ölümlerin çoğu yaşlı kesimde ama 2020 yılında ölüm oranları tüm yaş gruplarında daha yüksek çıkacak gibi görünüyor" diye konuştu.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun en son verilerine göre, Salı ile Çarşamba günleri arasında Kovid-19 nedeniyle 55 kişi hayatını kaybetti ve bu hastalıktan hayatını kaybeden İsveçlilerin sayısı toplamda 6.555'e yükseldi.

Çarşamba günü kayda geçen 4.954 yeni vakayla birlikte teyit edilmiş toplam vaka sayısı 230.514'e çıktı. İsveç Yoğun Bakım Sicili'ne göre bunların 3.162'si yoğun bakımda tedavi gördü.

Editör: İRFAN KARSLI