NEW YORK, 22 Şubat (Xinhua) The New York Times'ın haberine göre, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), bir yıldan fazla süredir ülke çapında Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılanlar hakkında veri topladı ve bunları yaşa, ırka ve aşı durumuna göre ayırdı fakat bilgilerin büyük bölümünü kamuya açıklamadı. Pazar günkü habere göre, CDC iki hafta önce 65 yaşın altındaki yetişkinlerde hatırlatıcı dozun etkinliğine dair ilk önemli verileri yayınladığında nüfusun büyük bir bölümü için rakamları paylaşmadı: 18 ila 49 yaş arasındakiler, ilk iki dozla zaten iyi korundukları için ek dozlardan en az fayda sağlayan grup oldu.

ABD'nin New York kentindeki Manhattan bölgesinde maske takan bir erkek sokakta yürüyor, 19 Ocak 2022. (Fotoğraf: Wang Ying/Xinhua)

Kurum kısa bir süre önce internet sitesinde günlük olarak güncellenecek ve yaklaşmakta olan Kovid-19 vakalarındaki artışa dair erken sinyaller sağlayabilecek bir atık su verisi tablosu yayınladı. Bazı eyaletler ve bölgeler, pandeminin başlangıcından beri atık su bilgilerini kurumla paylaşsa da CDC bu bulguları daha önce hiç duyurmamıştı. Verileri bilen birkaç kişinin gazeteye aktardığına göre, "Ülkenin halk sağlığı acil durumuyla mücadelede öncülük eden kurum, pandemiden tam iki yıl sonra topladığı verilerin sadece küçük bir kısmını yayınladı."

ABD'nin New York şehrinde sağlık çalışanları bir hastayı hastaneye taşıyor, 13 Aralık 2021. (Fotoğraf: Wang Ying/Xinhua)

"Bu gizli bilgilerin çoğu, eyalet ve yerel sağlık yetkililerinin virüsü kontrol altına alma çabalarında daha iyi hedefler koymalarına yardımcı olabilir" denilen haberde, yaş ve ırka göre hastaneye yatışlarla ilgili ayrıntılı ve zamanında paylaşılan verilerin, sağlık görevlilerinin en yüksek risk altında bulunan popülasyonları belirlemesine ve onlara yardımcı olmasına katkı sağlayacağı belirtildi. Habere göre, yaşa ve aşı durumuna göre hastaneye yatışlar ve can kayıplarıyla ilgili bilgi, sağlıklı yetişkinlerin hatırlatma dozlarına ihtiyaç duyup duymadığını belirlemeye yardımcı olabilir ve ülke çapında atık su gözetimi, salgınları ve ortaya çıkan varyantları erkenden tespit edebilirdi.

Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi
Editör: İRFAN KARSLI