BEİJİNG, 22 Şubat (Xinhua) Blinken, başarılı geçen Beijing Kış Olimpiyatları ve Çinli sporcuların büyük başarıları nedeniyle Çin'i tebrik etti. Wang ise Amerikalı sporcuları Beijing Kış Olimpiyatları'ndaki iyi performanslarından ötürü kutlarken, Çinli ve Amerikalı sporcuların dostane etkileşim, karşılıklı cesaretlendirme ve ortak gelişme yoluyla olimpiyat ruhunu tam olarak sergilediklerini kaydetti. Çin Dışişleri Bakanı, Çin-ABD ilişkilerini kucaklama ve ileriye götürmede en önemli unsurun iki devlet başkanının ulaştığı mutabakatın uygulanması olduğunu söyledi. Wang, Çin'in farklılıkları etkin bir şekilde yönetme ve Çin-ABD ilişkilerini Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ortaya konan karşılıklı saygı, barış içinde birarada yaşama ve kazan-kazan işbirliği olmak üzere üç ilkeye uygun olarak istikrara kavuşturma istediğini vurguladı. Wang'a göre, Amerika Birleşik Devletleri kısa süre önce "Hint-Pasifik Stratejisinin" sözde yeni versiyonunu başlatırken Çin'i açıkça bölgesel riskler listesinin başında gösterdi, "Çin'i baskı altında tutmak için Tayvan'ı kullanma" stratejisini ABD'nin bölgesel stratejisine dahil etmeye çalıştı ve bu, Çin'i askeri ablukaya almak ve baskı altında tutmak adına son derece yanlış bir sinyal gönderiyor.

Çin ile Amerika Birleşik Devletleri arasında hem rekabet hem de işbirliği olduğu için ikili ilişkilerin sadece rekabetle tanımlanamayacağını belirten Wang, bazı ABD'li yetkililerin Çin ile uzun vadeli olarak kıyasıya rekabet edilmesi gerektiğini savunduğunu ve bu rekabetin Çin ile Amerika Birleşik Devletleri arasında tam bir çatışmaya dönüşmesinin muhtemel olduğunu sözlerine ekledi. Çin'in ABD tarafını Başkan Biden'ın taahhütlerini yerine getirmek için somut adımlar atmaya çağırdığını belirten Wang, Washington'ın sözler verip aksini yapamayacağını, sözünden geri dönemeyeceğini ve güvensizlik gösteremeyeceğini sözlerine ekledi. En üst düzey Çinli diplomat ayrıca birkaç gün sonra Shanghai Bildirisi'nin 50. yıl dönümünün geleceğini ve söz konusu bildirinin ruhunun bugünkü Çin-ABD ilişkilerinde hala büyük ve gerçekçi bir önem taşıdığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang yeni göreve gelen İran Dışişleri Bakanı Arakçi'yi kutladı Çin Dışişleri Bakanı Wang yeni göreve gelen İran Dışişleri Bakanı Arakçi'yi kutladı

Wang, Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin ile ABD arasında buzların çözülmesi konusundaki baştaki isteğine sadık kalacağını, rasyonel ve pragmatik bir Çin algısına geri döneceğini ve ikili ilişkileri sağlıklı ve istikrarlı bir gelişme için ortaklaşa doğru yola yeniden iteceğini umduğunu dile getirdi. Blinken ise, Başkan Biden'ın birçok kez söylediği üzere, ABD'nin yeni bir Soğuk Savaş veya Çin'in sistemini değiştirme arayışında olmadığını belirterek, "Tayvan'ın bağımsızlığına" karşı olduğunu ve Çin ile herhangi bir çatışma veya karşı karşıya gelme niyetinde olmadığını da sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI