Bilim ve teknoloji

Nissan, İngiltere'deki elektrikli araç merkezi için 1 milyar sterlinlik yatırım yapacak

Şirket, EV batarya teknolojisi alanında küresel bir aktör olan Envision AESC ve Sunderland Kent Konseyi ile ortaklık içinde kurulacak merkezin, "elektrikli araçlar, yenilenebi...

Abone Ol

Şirket, EV batarya teknolojisi alanında küresel bir aktör olan Envision AESC ve Sunderland Kent Konseyi ile ortaklık içinde kurulacak merkezin, "elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji ve batarya üretimini" biraraya getireceğini ve otomotiv sanayisinin geleceği için ayrıntılı bir plan oluşturacağını söyledi. 1 milyar sterlinlik plan kapsamında Nissan, İngiltere'de yeni nesil tümüyle elektrikli araç üretmek üzere 423 milyon sterline (585,1 milyon dolar) varan yatırımlar yapacak.

Öte yandan Envision AESC, Nissan'ın fabrikasına bitişik olan Uluslararası İleri İmalat Parkı'nda (IAMP) İngiltere'nin ilk giga fabrikasını kurmak için 450 milyon sterlinlik (yaklaşık 622,4 milyon dolar) yatırım yapacak. Nissan Başkan ve CEO'su Makoto Uchida, "Kapsamlı yaklaşımımız sadece EV'lerin geliştirilip üretilmesini değil, aynı zamanda araç üstü bataryaların enerji depolaması ve ikincil amaçlarla yeniden kullanılmasını da içermektedir" diye konuştu.

İngiltere Otomobil Üreticileri ve Satıcıları Derneği Başkanı Mike Hawes, Sunderland'de batarya üretimine yönelik yeni yatırım duyurusunun "harika haber" olduğunu söyledi. Hawes, "Bununla birlikte, 2030 yılına kadar 1 milyon elektrikli araç üretmek istiyorsak bu tür daha fazla taahhüde ihtiyacımız var; on yıllık dönemin sonuna kadar bu ülkede en az 60 gigavat-saatlik giga fabrika kapasitesine ulaşmalıyız" ifadelerini kullandı.

İngiliz hükümeti, 2050 yılına kadar sera gazı salınımlarını net sıfıra indirmeye yönelik kanunen bağlayıcı taahhüdü kapsamında, yeni benzinli ve dizel otomobilleri 2030 yılına kadar aşamalı olarak kullanımdan kaldırmayı ve 2035 yılına kadar yeni otomobillerin tümünün sıfır emisyonlu olmasını sağlamayı planlıyor.