Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

Balıkların suya bırakılmasını birlikte sağlayan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile China Three Gorges Corporation'dan yapılan açıklamaya göre, esaret altında yetiştirilen, aralarında çok sayıda ergin erkeğin de bulunduğu balıklar Çin'in en uzun su yolundaki vahşi mersin balığı varlığını arttırmaya yardımcı olacak.

"Su pandaları" olarak da anılan Çin mersin balığı 140 milyon yıldan fazla bir süredir varlığını sürdürüyor. Ancak Yangtze'deki öncü türün sayısı 20'inci yüzyıl sonlarında insan istilası yüzünden hızla azaldı. Doğal yaşamı koruma uzmanları, Yangtze Nehri'nde 2017 ve 2019 yılları arasında doğal üreme belirtileri tespit edemediler.

Çinli uzmanlar 1984'ten beri vahşi mersin balığı sayısını arttırmak için, esaret altında yetiştirilen yavruların serbest bırakılması da dahil olmak üzere pek çok yönteme başvurarak nehirde bu türün varlığını yeniden sağlamaya çalışıyor.

Çin son yıllarda kirlenmeye yol açan fabrikaları kapatıp, nehir boyunca 332 koruma alanında bu yıldan itibaren 10 yıl sürecek balık av yasağını uygulamaya geçirerek Yangtze Nehri'ndeki nesli tükenmekte olan türleri kurtarma çabalarını hızlandırdı.

Editör: İRFAN KARSLI