Bakanlığın küresel ekolojik çevreye ilişkin 2020 yılı uzaktan algılama gözlem raporuna göre, 1999-2019 dönemi boyunca Güney Kutbu'ndaki 2,63 milyon kilometrekarelik buz tabakası yüzeyinde, yani toplam alanın beşte birinde, gözlegörülür erime kaydedildi.

Erime çoğunlukla, Güney Kutbu buz tabakasının kenarları ile Antarktika Yarımadası'nda ve artan bir hızla gerçekleşti.

Rapora göre en şiddetli erimenin yaşandığı yer Antarktika Yarımadası oldu.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

Güney Kutbu buz tabakası yüzeyindeki erimenin, özellikle Batı Antarktika ve Antarktika Yarımadası'nda artmaya devam etmesi bekleniyor. Bu, deniz seviyesinde de ciddi bir yükselişe yolaçacak.

Bu yılki rapor, Güney Kutbu'ndaki buz tabakasında yaşanan değişiklikler üzerine yeni bir çalışmayı da duyurdu.

Çin Ulusal Uzaktan Algılama Merkezi Direktörü Wang Qi'an, bu çalışmanın Güney Kutbu buz tabakası yüzeyindeki erimenin zamansal ve mekansal çeşitlilik özellikleri, buz sahanlığının parçalanması ve penguen habitatının dağılımı ile bunların arasındaki bağlantıları analiz ettiğini söyledi.

Wang, çalışmanın Güney Kutbu'ndaki buz tabakasının istikrarı ve küresel iklim değişikliği konularında daha fazla araştırma yapmak isteyenler için yüksek bilimsel değere sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI