Nepal Salı günü, ülke içindeki Himalaya Dağları tırmanışlarına sonbahar mevsimi için izin vermeye başladı. İlk izinleri alanlar 8.163 metre ile dünyanın sekizinci en yüksek zirvesi olan Manaslu Dağı'na tırmanmaları için izin verilen iki takım oldu.

Turizm Bakanlığı'ndan yapılan basın açıklamasında, toplam 25 kişiden oluşan iki grubun Eylül ayında başlayan sonbahar sezonu için ilk izinleri aldığı belirtildi. Bakanlığa göre, bir grup 10'u erkek beşi kadın 15 dağcıdan, diğer grup ise 10 erkek dağcıdan oluşuyor. Dağcıların çoğu Himalaya Dağları'nın zirvesine çıkmak için genellikle ilkbaharda Nepal'e geliyor, ancak bazıları da sonbaharda şanslarını deniyor.

Afganistan'ı vuran depremin izleri Afganistan'ı vuran depremin izleri

Nepal'de bir dağcılık şirketi olan Imagine Nepal Trek and Expedition 15 kişilik ekibin tırmanışını organize ediyor. Şirket yöneticisi Mingma Gyalje Sherpa, Xinhua'ya, tırmanış ekibine Çinli bir dağcının liderlik edeceğini söyledi. Sherpa, "Çin'den iki dağcı var, diğerleri ise farklı ülkelerden" dedi. "Ekibe liderlik eden Çinli dağcı, bahar sezonunda Lhotse Dağı'na tırmanmıştı, ancak Nepal'deki ikinci Kovid-19 dalgası sırasında getirilen uçuş kısıtlamaları nedeniyle Nepal'de kaldı." Sherpa, tüm keşif ekibi üyelerinin Nepal'in başkenti Katmandu'da on gün karantinada kaldıktan sonra ekibin Manaslu Dağı'na doğru hareket etmeye başlayacağını da sözlerine ekledi.

Turizm Bakanlığı, geçen yıl sonbahar sezonunda 58 dağcıdan oluşan sekiz takımın beş zirveye tırmanmasına izin verdi. Bakanlığa göre, bu yıl bahar sezonunda toplam 633 dağcı ve yardımcı personel, 8848,86 metre yükseklik ile dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı da dahil olmak üzere altı dağa tırmandı.

Editör: İRFAN KARSLI