NASA'nın Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, Mars 2020 Perseverance gezgini halen Mars'a saniyede 2,5 kilometre hızla yaklaşıyor ve Kızıl Gezegen'e 18 Şubat'ta inmesi planlanıyor.

Uzay aracının 470,8 milyon kilometrelik yolculuğunda geriye 41,2 milyon kilometre kaldı. Kızıl Gezegen'in atmosferine vardığında ise onu aksiyon dolu 7 dakikalık bir iniş bekliyor.

NASA, bugüne kadar geliştirilen en büyük, en ağır, en temiz ve en karmaşık altı tekerlekli bir robot jeolog olan gezginin Mars'a indikten sonra Jezero Krateri'nde eski yaşam izleri arayacağını ve nihayetinde Dünya'ya getirilecek örnekler toplayacağını açıkladı.

Mars 2020 projesinde görevli bilim insanlarından Ken Farley, "Perseverance'ın gelişmiş bilimsel cihazları sadece fosilleşmiş mikrobik yaşam arayışına yardım etmeyecek, aynı zamanda Mars jeolojisine, geçmişine, bugününe ve geleceğine dair bilgilerimizi artıracak" dedi.

Perseverance gezgini geçen yıl 30 Temmuz'da ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'nün 41 numaralı Uzay Fırlatma Tesisi'nden fırlatılmıştı. Perseverance, Mars'a örnek saklama sistemi götüren ilk gezgin. Gezgin, bu sistemle umut vaat eden örnekleri paketleyip, gelecekteki bir misyonla Dünya'ya getirecek.

Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak

Editör: İRFAN KARSLI