Sağlık

Mutasyona uğramış koronavirüs türü Aralık 2020'de ABD'ye gelmiş olabilir

Makaleye göre, 30'dan fazla mutasyona uğramış koronavirüs vakası California, Colorado, Florida, Georgia ve New York olmak üzere beş eyalette görüldü. Yazıda, "Ama büyük olasıl...

Abone Ol

Makaleye göre, 30'dan fazla mutasyona uğramış koronavirüs vakası California, Colorado, Florida, Georgia ve New York olmak üzere beş eyalette görüldü. Yazıda, "Ama büyük olasılıkla bu tür virüs, bu vakalardan çok önce ABD'ye girdi ve haftalardır sessiz bir şekilde yayılıyor" dendi.

Makalede, San Francisco'daki California Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar profesörü Charles Chiu'nun, yeni tespit edilen vakaların hiçbirinin yakın zamanda yurtdışına seyahat etmemiş olmasından dolayı bu türün "şu an itibarıyla toplumumuzda dolaşımda olduğu" şeklindeki sözlerine yer verildi. Yazıda Chiu'nun yeni türün ülkeye "Aralık ayının sonları ya da bundan kısa bir süre sonra" gelmiş olabileceğini ve "her eyalete ulaşmış olmasının son derece olası olduğunu" söylediği belirtildi.

Profesör, ülkede son zamanlarda Kovid-19 vakalarında görülen artışın yeni virüs türü yüzünden olmasının "olası olmadığını" da söyledi. Yazıda Chiu'nun, "Bu tür en azından şimdilik yaygın görünmüyor, ancak eğer söylendiği gibi daha hızlı yayılıyorsa bu türün neden olduğu vakaların oranının artmaya başlamasını bekleyebiliriz" sözlerine yer verildi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, geçen hafta yaptığı açıklamada, mutasyonun hastalığa yakalanan insanların hastalığı daha ağır geçiremesine sebep oluyor gibi gözükmediğini ve aşıların bu türe karşı da etkili olduğunu ancak yeni türün vakaların artması sebebiyle daha fazla kişinin hastaneye kaldırılmasına neden olabileceğini duyurmuştu. Johns Hopkins Üniversitesi'nin tuttuğu gerçek zamanlı verilere göre ABD'de Çarşamba sabahı itibarıyla vaka sayısı 21 milyonu, ilgili ölüm sayısı ise 357 bini aştı.