Sağlık

Monoklonal antikor tedavisi uygulanan Kovid-19 hastası İtalyan öğretmen iyileşti

Roma'da öğretmenlik yapan 54 yaşındaki Disi ve doktorları açıklamayı Çarşamba günü bir video röportajda yaptı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi ile diğer kaynakların belgelerine göre...

Abone Ol

Roma'da öğretmenlik yapan 54 yaşındaki Disi ve doktorları açıklamayı Çarşamba günü bir video röportajda yaptı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi ile diğer kaynakların belgelerine göre monoklonal antikor tedavisinde, "bağışıklık sisteminin virüsler gibi patojenlerle savaşma kabiliyetini taklit etmek üzere labarotuvarda geliştirilmiş proteinler" kullanılıyor. Medyada çıkan haberlere göre söz konusu terapi, geçen yıl Kovid-19 enfeksiyonu geçiren ABD Başkanı Donald Trump'ın tedavisinde kullanılan yöntemlerden biriydi.

Haberlere göre multipl skleroz (MS) hastası olduğu ve bağışıklık sorunları bulunduğu için Disi, yüksek riskli grupta sayılıyordu. Yapılan testler bir noktada virüs açısından negatif çıktı ama semptomlar devam etti.

Disi, Çarşamba günü İtalya genelinde yayınlanan videoda vücudunun "Kovid- 19 ile mücadele edecek savunmadan yoksun olduğunu" söyledi. Tedavi uygulamadan önce iki aydan uzun bir süredir koronavirüs enfeksiyonu yaşayan Disi, daha önce Roma'daki Spallanzani Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde altı hafta kalmıştı.

Disi, İtalya'da ilk kez uygulanan tedavisini 24 Aralık'ta, İtalya'nın düzenleyici kuruluşunun tedaviye onay vermesinden birkaç gün sonra almıştı. Disi tedavinin "ona hayatına geri verdiğini" söyledi. İyileşmesini ise "Hayal edilebilecek en iyi armağan" olarak niteledi. Şimdi nekahet dönemini evinde, eşi ve 18 yaşındaki oğlu birlikte geçiriyor.

İtalya koronavirüs salgınının pençesinde yaşamaya devam ediyor. Ülkenin Sağlık Bakanlığı Çarşamba günü, son 24 saatte yaklaşık 13.000 yeni enfeksiyonun kayıtlara geçtiğini bildirirken ülke içindeki koronavirüs enfeksiyonu sayısı yaklaşık 2,7 milyona çıktı. Çarşamba günü 336 kişinin daha Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirilirken toplam can kaybı 92.338'e yükseldi.

Dünyada pandeminin kontrol altına alınması için mücadele verilirken bazı ülkelerde onay almış durumdaki koronavirüs aşılarıyla aşılamalar sürüyor. Bu arada Dünya Sağlık Örgütü'nün 9 Şubat'ta yayınladığı bilgilere göre; aralarında Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve ABD'nin de bulunduğu bazı ülkelerde, 63'ü klinik deney aşamasında olmak üzere toplam 242 aşı adayının geliştirme çalışmaları sürüyor.