Sağlık

Moderna'nın Kovid-19 varyant aşısının klinik denemeleri ABD'de başladı

Ulusal Sağlık Enstitüsü bünyesindeki Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün (NIAID) öncülük ettiği ve finansman sağladığı denemede, mRNA-1273.351 diye bilinen aşı...

Abone Ol

Ulusal Sağlık Enstitüsü bünyesindeki Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün (NIAID) öncülük ettiği ve finansman sağladığı denemede, mRNA-1273.351 diye bilinen aşının yetişkin gönüllülerdeki güvenliği ve bağışıklık sağlama kapasitesi değerlendirilecek. Ulusal Sağlık Enstitüsü açıklamasına göre, ABD'de bulunan dört klinik araştırma sahasında gerçekleştirilecek denemeye yaklaşık 210 sağlıklı yetişkin gönüllü katılacak. NIAID Direktörü Anthony Fauci, "İlk olarak Güney Afrika'da saptanan B.1.351 SARS-CoV-2 varyantı, ABD'nin en az dokuz eyaletinde tespit edildi" dedi.

Fauci, "İlk veriler, ABD'de halihazırda kullanılan Kovid-19 aşılarının SARS-CoV-2 varyantlarına karşı yeterli derecede koruma sağladığını gösteriyor. Ancak NIAID, tedbiri elden bırakmamak adına, güncel bir aşıya ihtiyaç duyulması olasılığına karşı bu varyant aşı adayının değerlendirilmesi için Moderna ile ortaklığını devam ettirdi" dedi.

Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre, bu yeni varyant aşı adayının onay almış mevcut Moderna aşısından farkı, B.1.351 virüs varyantındaki kilit mutasyonları bünyesinde bulunduran SARS-CoV-2 spike proteininin yapılmasına yönelik talimatlar vermesi. Faz-1 klinik denemeye ilave olarak NIAID Aşı Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, mRNA-1273.351'i hayvan modellerinde değerlendirmek için de Moderna ile işbirliği yapıyor.