Sağlık

Merkel: Onaylanmış tüm Kovid-19 aşıları Avrupa'da memnuniyetle karşılanıyor

Merkel, Alman devlet televizyonu ARD'de yayınlanan "Farbe bekennen" programında yaptığı röportajda açıklamalarda bulundu. Merkel, "Sırbistan daha hızlı aşılama yapıyor. Sırbis...

Abone Ol

Merkel, Alman devlet televizyonu ARD'de yayınlanan "Farbe bekennen" programında yaptığı röportajda açıklamalarda bulundu. Merkel, "Sırbistan daha hızlı aşılama yapıyor. Sırbistan Çin aşısını uyguluyor. Avrupa İlaç Ajansı'ndan onayalmaya çalışan her aşıyı memnuniyetle karşılayacağımızı her zaman söyledik" dedi.

Lancet tıp dergisinde Salı günü yayınlanan verilere göre yüzde 91,6 etkinlik oranına sahip Rus Sputnik V korona aşısına atıfta bulunan Merkel, "Rus Devlet Başkanı ile bu konu hakkında konuştum. Bugün Rus aşısından iyi veriler elde edildiğini okuyoruz" dedi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de bir çalışan Kovid-19 aşılama merkezi önünde yürüyor, 27 Aralık 2020. (Fotoğraf: Shan Yuqi/Xinhua)

Almanya Başbakanı yaz sonuna kadar ülkedeki herkese aşının gerekli iki dozundan en azından ilkinin uygulanabileceğini doğruladı. Ulusal aşılama kampanyasında şimdiye kadar ters giden bir şey olmadı. Vatandaşların herkes aşılanmadan önce tedbirlerin gevşetilmesini bekleyebileceğini söyleyen Merkel, herkesi mesafe kurallarına uymaya ve dikkatli olmaya çağırdı.

Aralarında AstraZeneca ve Pfizer-BioNTech'in bulunduğu ilaç şirketlerinin beklenilenden daha az aşı tedarik edilmesinden dolayı Avrupa'da şu an aşı sıkıntısı yaşanıyor. Bu durum kamuoyunda eleştirilere yol açtığı gibi, alternatif aranması taleplerine neden oluyor.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn Pazar günü yaptığı açıklamada, Almanya'da Rusya veya Çin'den gelen aşıların kullanımına açık olduğunu söylerken, Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder aynı gün, Avrupa'nın gözetim ve denetim kurumuna, Rus ve Çin aşılarını "mümkün olan en kısa sürede" test etmesi çağrısında bulunmuştu.