Meksika'nın başkenti Meksiko, Çin'in başarılı pandemi mücadelesinden esinlenerek, QR kodları ve akıllı telefonlarla hastaların yakın temaslarını belirlemeye ve enfeksiyon zincirini kırmaya çalışıyor.

Yerel yetkililere göre, 18 Kasım'dan bu yana, Meksiko'da bankalar, restoranlar ve mağazalar gibi sıklıkla ziyaret edilen kuruluşlara QR kodları yerleştirildi ve koronavirüs bulaşma ihtimali olan kişileri bilgilendirmek için acil müdahale ağı oluşturuldu.

Uygulamanın erken aşamadaki başarısı üzerine yetkililer, tıpkı birçok Çin şehrinde de yapıldığı gibi, eczaneleri, süpermarketleri, self-servis mağazalarını ve bazı toplu taşıma hizmetlerini de kapsayacak şekilde uygulamayı genişletme kararı aldılar.

Buna göre, her işletme QR kodu için başvuruyor ve onu girişe yerleştiriyor, böylece müşteriler akıllı telefonlarıyla bu kodu tarayarak hemen sisteme kaydoluyorlar. İçeri girmeden önce tüm müşterilerin ateşleri de ölçülüyor.

Müşterilerden birinin Kovid-19 testi pozitif çıktığında, bu hastayla herhangi bir yerde temas kurmuş olması muhtemel diğer tüm kullanıcılar sistem tarafından SMS aracılığıyla otomatik olarak bilgilendiriliyor ve bu kişilerin enfeksiyon ihtimaline karşı test yaptırmaları öneriliyor.

QR kodunu taramak zorunlu değil, ama yetkililere ve işletme sahiplerine göre pek çok kişi bulaşmayı engellemek için programa katılmaya istekli görünüyor.

Büyüleyici Siçuan Yüksek Eğitim Sergisi İstanbul’da düzenlendi Büyüleyici Siçuan Yüksek Eğitim Sergisi İstanbul’da düzenlendi

Meksiko Kamuda İnovasyon Dijital Ajansı yöneticisi Eduardo Clark Garcia, Xinhua'ya, uygulamanın Çin modeline göre tasarlandığını, ama teknik, operasyonel imkanlar ve mevzuat açısından Meksika'ya uyarlandığını söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI