BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor

Bakan Jamaluddin bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, Sinovac'ın CoronaVac aşısının Perşembe gününden itibaren piyasaya sürüleceğini ve Negeri Sembilan eyaletinde bu aşıyı ilk kendisinin yaptıracağını söyledi. Jamaluddin, "Aşılamaya Sinovac aşısıyla Rembau Hastanesi'nde başlayacağız. Sinovac aşısını ilk ben yaptıracağım" dedi. Malezya, Çin'den gelen tamamlanmış Sinovac aşı dozunun bir partisini Pazartesi günü teslim almıştı, 22 Mart'ta da başka bir partinin daha gelmesi bekleniyor.

Sinovac aşılarına, ülkenin ilaç düzenleyicisi Malezya Ulusal İlaç Düzenleme İdaresi (NPRA) şartlı onay vermişti. Daha önce, Malezya ilk Sinovac aşı partisini 27 Şubat'ta teslim almıştı. Aşılar, Ocak ayında Sinovac ile bir ortaklık anlaşması imzalayan Malezya'nın önde gelen ilaç şirketi Pharmaniaga tarafından, bir doldur-bitir sürecinden geçecek. Öte yandan Malezya Sağlık Bakanlığı Pazartesi günü 1.208 yeni Kovid-19 vakası bildirildiğini, bunun toplam vaka sayısını 324.971'e çıkardığını açıkladı.

Malezya Sağlık Genel Müdürü Noor Hisham Abdullah, bir basın açıklamasında bu vakaların dokuzunun dışarıdan geldiğini, 1.199 vakanınsa yerel bulaş sonucu oluştuğunu söyledi. Ayrıca üç kişinin daha hayatını kaybetmesiyle pandemi kaynaklı ölümlerin sayısı 1.213'e yükseldi. 1.973 kişi tedavi sonucu taburcu olurken, toplamda iyileşip taburcu olan kişi sayısı 308.247 oldu. Bu sayı toplam vaka sayısının yüzde 94,9'una denk geliyor. Malezya'da halihazırda 15.511 aktif vaka var, bunların 155'i yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyor, 70'i ise solunum için yardıma ihtiyaç duyuyor.

Editör: İRFAN KARSLI