Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Yetkililerinin Salı günü verdiği bilgilere göre, Madrid Hayvanat Bahçesi Akvaryumu'nda Pazartesi günü dünyaya gelen ikiz dev panda yavruları gayet iyi durumda ve sağlıklı. Yavru pandaların cinsiyetlerini belirlemek için henüz çok erken olduğunu söyleyen hayvanat bahçesi yetkilileri, Çin'in Chengdu Dev Panda Yetiştirme ve Araştırma Üssü'nden gelen iki uzmandan bu konuda yardım almayı düşünüyor. Xinhua'ya konuşan hayvanat bahçesi bakıcısı Eva Martinez, "Chengdu'dan gelen iki uzman burada ve çok fazla deneyime sahip oldukları için onların tavsiyeleri son derece önemli. Özellikle son derece hassas olan ikizlerin kaldırılıp taşınmasında bize çok yardımcı oluyorlar" ifadelerini kullandı. İlk sekiz hafta, narin yavruların hayatta kalması açısından çok kritik. Martinez, "Vahşi ortamda anne, büyütmek için yavrulardan birini tercih eder ve diğerini terk eder. Çinli uzmanların bilgisi sayesinde yavruları ara sıra değiş tokuş ederek annenin her ikisine de bakmasını sağlayabildik" diye ekledi.

İspanya'nın başkenti Madrid'deki Madrid Hayvanat Bahçesi Akvaryumu'nda yeni doğan bir panda yavrusu görülüyor, 6 Eylül 2021. (Madrid Hayvanat Bahçesi Akvaryumu/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Pembe yavrular önümüzdeki 20 gün içinde gözlerini açacak ve derileri renklenerek kürk oluşmaya başlayacak. Yine de yavrulara güç kazanıncaya kadar iki buçuk ay özel ilgi gösterilmesi gerekiyor. Yavrulara sosyal medyada insanların seçeceği İspanyol-Çin sembolizmi içeren isimler verilecek. İkiz yavrular, Çin'den ödünç alınan dişi panda Hua Zuiba ve partneri Bing Xing'in hayvanat bahçesinde dünyaya gelen beşinci ve altıncı yavruları.

İspanya'nın başkenti Madrid'deki Madrid Hayvanat Bahçesi Akvaryumu'nda yeni doğan panda yavruları görülüyor, 6 Eylül 2021. (Madrid Hayvanat Bahçesi Akvaryumu/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Hayvanat bahçesinin diğer bir bakıcısı olan Maria Delacrux, Xinhua'ya verdiği demeçte, "Annenin 17 yaşında olduğu düşünülecek olursa tekrar doğum yapması büyük bir kazanım ve başarı" diye konuştu. Madrid Hayvanat Bahçesi Akvaryumu, Parques Reunidos Vakfı aracılığıyla panda yaşam alanlarının korunması ve yeniden ağaçlandırılması konusunda Çin'le işbirliği yapıyor.

Hayvanat bahçesine göre, kendi koruma programları ile diğer üretme merkezleri ve hayvanat bahçelerinin programları, tehdit kategorileri "Tehlike altında"dan "Zarar görebilir"e düşürülen dev panda türlerinin hayatta kalmasını sağlamak için hayati önem taşıyor. Xinhua'ya konuşan Martinez, "Pandaların doğum yapması, hayvanat bahçesi ve üretme programı açısından son derece önemli ve farklı kurumlarda meydana gelen tüm başarılı doğumlar sayesinde dev pandalara yönelik tehdit azaldı. Artık onlarca yıl öncesine göre elimizde çok daha fazla panda var" ifadelerini kullandı.

Editör: İRFAN KARSLI