Bilim ve teknoloji

Macron kuantum teknolojileri için 1,8 milyar euroluk yatırım açıkladı

Macron, bu planın Fransa'yı bu alanda "dünyanın ilk üç ülkesi" arasına sokacağını söyledi. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi ve Paris-Saclay Üniversitesi'nin ortak araş...

Abone Ol

Macron, bu planın Fransa'yı bu alanda "dünyanın ilk üç ülkesi" arasına sokacağını söyledi. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi ve Paris-Saclay Üniversitesi'nin ortak araştırma birimi olan Nanobilimler ve Nanoteknolojiler Merkezi'ni (C2N) ziyaret eden Macron'a göre, "bir milyar eurosu doğrudan devletten gelen 1,8 milyar euroluk bu kamu sektörü-özel sektör taahhüdü", Fransa'nın "dünyanın en azından ilk üç ülkesi arasına girmesinin yolunu açacak".

Fransız Le Monde gazetesinin bildirdiğine göre Macron tarafından açıklanan paket, Avrupa kredileri (200 milyon euro) ve özel sektörden 550 milyon euro da içeriyor.

Gazete, bu yatırım planıyla Fransa'nın kuantum teknolojilerine ayrılan kamu fonlarının yıllık 60 milyon eurodan yıllık 200 milyon euroya çıktığını, böylelikle Fransa'nın Çin ve ABD'den sonra dünyada üçüncü sıraya yükseleceğini belirtti. Kuantum teknolojilerinin, birçok sektörün mevcut çalışma tarzını değiştireceği öngörülüyor.