BRICS Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede sağlam bir temel oluşturuyor BRICS Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede sağlam bir temel oluşturuyor

UNSMIL tarafından yapılan açıklamada, avukat, yargıç, aktivist ve insan hakları savunucularından oluşan grubun, Çarşamba gününden Cuma gününe kadar süren görüşmeler kapsamında "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye ilişkin yasa tasarısını gözden geçirmek üzere" Tunus'ta bir araya geldiği duyuruldu.

Açıklamada, yasa tasarısının siber şiddet ve çevrimiçi nefret söylemi de dahil olmak üzere kadınlara yönelik her türlü şiddeti suç saymayı hedeflediği belirtildi. Tasarı ayrıca, koruma ve şiddeti önleme mekanizmalarını belirlemenin yanı sıra kurumsal sorumlulukları tanımlamayı amaçlıyor.

Açıklamada ayrıca, tasarıda kadına yönelik şiddetle mücadele edecek ulusal bir komisyon ile mağdurlara destek verecek özel bir vakıf fonu oluşturulmasının önerildiği de belirtildi. Yasa tasarısının uluslararası standartlar ve bölgedeki örnek uygulamalarla uyumlu olarak Libya'daki bütün kadınların ve kız çocuklarının haklarının korunması ve desteklenmesi konusunda bir dönüm noktası olduğu da açıklamada vurgulandı.

UNSMIL Başkanı Jan Kubis, "2021 yasa tasarısı, Libya'da kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet kültürünü dönüştürmeye olanak sağlayacak. Yasa tasarısının yürürlüğe girmesini ve tam olarak uygulanmasını gerektiren uzun bir sürecin ilk adımı olan bu taslak, nihayetinde Libya'da kadın haklarının ilerlemesinin önünü açacak" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI