Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

MOSKOVA, 15 Ocak (Xinhua) Lavrov, Rusya'nın 2021 yılında izlediği diplomasiyi özetlediği basın toplantısında, ulusal liderlerin yıllık zirve toplantılarının, hükümet başkanlarının toplantılarının ve başbakan yardımcısı düzeyindeki çeşitli komisyonların oturumlarının "son derece verimli geçtiğini" söyledi. Xinhua'nın bir sorusuna yanıt veren Lavrov, mekanizmanın sonuçlarının "enine boyuna düşünülüp tasarlandığını ve uygulamaya konulduğunu" ifade etti. Lavrov, "Bu mekanizma, hedeflerimizi gerçekleştirmemize imkan veriyor" diye konuştu. Lavrov, elde edilen bir başarının da 2021 yılında Rusya ile Çin arasındaki ticaretteki rekor düzeyde ciro olduğunu dile getirdi. Çin Gümrük Genel İdaresi'ne göre söz konusu ticaret cirosu, bir önceki döneme göre yüzde 35,8 artarak yaklaşık 146,9 milyar ABD dolarına ulaştı.

Lavrov, uluslararası arenada Rusya ve Çin'in ortaklaşa olarak Birleşmiş Milletler Antlaşması'nı, uluslararası hukuk normlarını, uluslararası hakkaniyet ve adaleti ve toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını savunduğunu ve tüm krizlerin diplomatik yollarla çözümünü ve hiçbir devletin iç işlerine karışmama ilkesini koruduğunu vurguladı. Rusya Dışişleri Bakanı, Avrasya Ekonomik Birliği ile Kuşak ve Yol İnisiyatifi arasındaki uyum hakkında olumlu değerlendirmelerde bulundu. Lavrov, iki ülkenin Afganistan ve Orta Asya konularının özel öneme sahip olduğu Shanghai İşbirliği Örgütü kapsamında da yakın işbirliği içinde olduklarını dile getirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önümüzdeki ayın başlarında Çin'i ziyaret etmeyi planladığını hatırlatan Lavrov, iki cumhurbaşkanının Beijing'deki görüşmeleri sırasında ikili ilişkiler ve işbirliğini tüm boyutlarıyla ele almalarının beklendiğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI