Bilim ve teknoloji

Küresel uzmanlar mikrobiyal gen kataloğu oluşturdu

SHANGHAİ, 21 Aralık (Xinhua) Mikroorganizmalar Dünya üzerinde her yerde bulunuyor. İnsan derisinde, bağırsaklarda, toprakta, nehirlerde ve okyanuslarda gizlenen mikroorganizm...

Abone Ol

SHANGHAİ, 21 Aralık (Xinhua) Mikroorganizmalar Dünya üzerinde her yerde bulunuyor. İnsan derisinde, bağırsaklarda, toprakta, nehirlerde ve okyanuslarda gizlenen mikroorganizmalar; insan sağlığını, hastalıkların gelişimini ve Dünya'daki ekolojik değişiklikleri etkileyen karmaşık mikrobiyom toplulukları oluşturuyor. Çin, Almanya, İspanya, ABD ve İngiltere'den araştırmacılar, küresel bir mikrobiyom konseptini temel alarak 14 önde gelen habitatta halka açık 13 bin 174 metagenomdan şu ana kadarki en kapsamlı küresel mikrobiyal gen kataloğunu oluşturdu.

Çalışma sonucunda çoğu genin tek bir habitata özgü olduğu anlaşıldı. Birçok habitatta bulunan küçük gen parçaları, antibiyotiğe karşı dirençli genlere ve mobil genetik elementlere yönelik belirteçlere sahip. Fudan Üniversitesi Beyinden Esinlenen Zeka Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nde biyomedikal yapay zeka ekibi lideri olan Zhao Xingming, küresel mikrobiyal gen kataloğunun, mikroorganizmalar ile insan sağlığı arasındaki ilişkinin incelenmesinde hayati bir rol oynadığını söyledi. Zhao, araştırma ekibinin, yurtiçi ve yurtdışı araştırma enstitüleri ve klinik tıp kurumlarıyla işbirliği içinde kataloğu temel alarak mikropların insan beyninin biliş ve davranışı üzerindeki etkisi hakkında araştırmaları daha da ileri götüreceğini sözlerine ekledi.