IMF Sözcüsü Gerry Rice, 2020 sonunda Kenya'da olan IMF heyetinin, mali planın uygulanması konusunda birçok alanda anlaşmaya vardığını söyledi. Rice, Perşembe akşamı yaptığı açıklamada, "Kenyalı yetkililerle krize verdikleri tepkinin bir sonraki aşamasını destekleyecek muhtemel bir program konusunda görüşüyoruz" dedi.

"Geçen yılın sonlarında Kenya'da bir heyetimiz vardı, birçok alanda anlaşmaya vardık ve teknik çalışmalar devam ediyor" diyen Rice, bu çalışmaların 2021 başında değerlendirilmesi için yönetim kuruluna sunulacak noktaya gelmesini umduklarını söyledi. IMF, bütçe açığını azaltmak ve faiz oranı kontrollerini düzenlemek gibi program hedeflerini yerine getirmede başarısız olmasının ardından Kenya'nın belirlenmiş destek kredisi imkanına erişimini 2018'in Haziran ayında kaldırmıştı.

Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti

Bir IMF ekibi ve Kenyalı yetkililer, 2016/17'de GSYİH'nin yüzde 8,8'i olan bütçe açığının 2017/18'de yüzde 7,2'ye ve 2018/19'da da yüzde 5,7'ye düşürülmesi konusunda anlaşmıştı. Rice, Kenya'nın ekonomik sağlığını ve ileriye dönük politikasını ciddi şekilde sarsacak eşi görülmemiş bir dış şokla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini söyledi.

"Artan sağlık harcamalarını karşılamak ve bu şok sırasında ekonomiye destek sağlamak için bu mali yılda mali ayarlamada bir duraklama öneriyoruz" diyen Rice, aynı zamanda yaşananlara cevaben Kenya'da da olduğu gibi destekleyici para politikalarının sürdürülmesini tavsiye ettiklerini de belirtti.

Gerry Rice, "Krizin ötesine geçerken, özellikle yaşanan şok tam da şimdi borç kırılganlıklarını artırırken yetkililerin mali sürdürülebilirlik ve mali ayarlama arayışına devam etmeleri çok önemli olacaktır" ifadelerini kullandı.

Rice, "Bütçe açığının iyi dengelenmiş politikalar karışımıyla azaltılması konusunu bu şartlar altında konuşuyor olacağız" dedi. Kenya Hazinesi, ülkenin döviz savunma mekanizmasının son iki yılda IMF kredilerinin olmamasından kötü bir şekilde etkilendiğini ve bu durumun büyük uluslararası para birimleri karşısında şilinin güç kaybetmesine neden olduğunu kaydetti.

Editör: İRFAN KARSLI