Kuzey beyaz gergedanlarının nüfusunu yardımla üreme yöntemiyle artırma çalışmalarında yer alan bilim insanları ve çevrecilerden oluşan uluslararası bir konsorsiyum, iki embriyonun oluşumunun Aralık ayı sonlarında tamamlandığını bildirdi.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Turizm ve Vahşi Yaşam Bakanı Najib Balala, Nairobi'de Perşembe günü yayınlanan ortak bildiride, "Kenya halkı ve hükümeti adına, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kuzey beyaz gergedanlarını yok olmaktan kurtarmak için çalışan Kenyalı ve uluslararası bilim insanlarından oluşan ortak ekip tarafından elde edilen ilerlemeye bu vesileyle şükranlarımı sunuyorum" dedi. Kenya'nın, yerli ve yabancı bilim insanlarına modern yardımla üreme teknolojilerinden yararlanmaları ve kuzey beyaz gergedanlarının nüfusunu artırmaları için uygun bir ortam yarattığını belirten Balala, "Bu türün yok olmasını engellemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" dedi.

Najib Balala, "Dünya en ileri ve yenilikçi teknolojileri kullanarak refah için bu tehlike altındaki vahşi türleri kurtarma şansı bulduğu ve Kenya da bu kritik koruma çabalarında üzerine düşen rolü oynadığı için son derece mutluyum" dedi. Bilim insanları, Aralık 2020'de, Kenya'nın kuzeyindeki Ol Pejeta Koruma Bölgesi'nde bulunan iki kuzey beyaz gergedanından biri olan Fatu isimli dişi gergedanın yumurtalıklarından 14 adet yumurta hücresi (oosit) almıştı.

Uluslararası bilim insanları ve çevrecilerden oluşan bir ekip, Kenya Yaban Hayatı Hizmetleri görevlileri yardımıyla Kenya'daki Ol Pejeta Koruma Bölgesi'nde bulunan kuzey beyaz gergedanlarından birinden yumurta almaya hazırlanıyor, 18 Ağustos 2020. (Fotoğraf: Ol Pejeta Koruma Bölgesi/Xinhua aracılığıyla)

Avrupa'daki bir laboratuvarda inkübe edilen yumurta hücrelerinden sekizi, daha önce ölen Suni isimli erkek kuzey beyaz gergedanından alınan çözülmüş spermle döllenmişti. Yumurtalardan ikisi tam embriyolara dönüştüler ve an itibarıyla, güney beyaz gergedanı taşıyıcı annelerin rahimlerine aktarılmayı bekleyen, daha önceki prosedürlerde üretilen üç embriyo ile birlikte sıvı nitrojen içinde depolanmış halde duruyorlar.

Açıklamada, ilerlemiş yaşından dolayı Fatu'nun annesi Najin'in oositlerinden embriyo üretilemediği belirtildi. Bilim insanları, "Bunun yanı sıra 31 yaşındaki Najin isimli gergedanın karnında büyük bir tümör bulunuyor ve bu tümör şimdilik akut sağlık sorunlarına yol açmasa da üreme organlarının fonksiyonunu engelleyebilir" açıklamasında bulundu.

2020 yılında Kovid-19 pandemisi sırasında dişi kuzey beyaz gergedanlarından yumurta hücrelerinin alınmasında aksaklıklar yaşandığını belirten bilim insanları, ancak bu yılın ilerleyen aylarında sürecin kesintisiz devam etmesinin beklendiğini ifade etti. Bilim insanlarına göre, kuzey beyaz gergedanlarını kurtarma programının bir sonraki aşaması, sürecin sorunsuz geçmesini sağlamak üzere taşıyıcı annelerin üreme döngüsünün izlenmesini içerecek.

Uluslararası bilim insanları ve çevrecilerden oluşan bir ekip, Kenya'nın Laikipia ilçesindeki Ol Pejeta Koruma Bölgesi'nde kalan son iki kuzey beyaz gergedanından yumurta alıyor, 18 Ağustos 2020. (Fotoğraf: Fred Mutune/Xinhua)

Editör: İRFAN KARSLI