Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

OTTAVA, 1 Aralık (Xinhua) -- Ulusal Yabancı Hayvan Hastalıkları Merkezi Pazartesi günü, Kanada'da serbest gezen üç ak kuyruklu geyikte ilk kez SARS-CoV-2 tespit edildiğini teyit etti. Söz konusu geyikler numune için bu yıl 6-8 Kasım tarihleri arasında Quebec'in Estrie bölgesinden seçilmişti. SARS-CoV-2 örnekleri, Quebec'in güneyinde yer alan bir büyük av hayvanları kayıt istasyonu aracılığıyla alındı. ABD'deki bulgulara benzer şekilde geyikler, hastalığın hiçbir klinik belirtisini göstermiyor, dışarıdan bakıldığında hepsi sağlıklı görünüyordu. Çarşamba günü Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne konuya ilişkin bildirim yapıldı.

Kanada Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı basın açıklamasında, "Kanada'da vahşi doğada SARS-Cov-2 ilk kez tespit edildiği için virüsün vahşi doğadaki geyik popülasyonlarına etkisi ve bu popülasyonlar arasında ne oranda yayıldığı konusundaki bilgiler şu anda kısıtlı" ifadelerini kullandı.

Açıklamaya göre söz konusu bulgu, insanlarla hayvanlar arasındaki etkileşimde SARS-CoV-2'ye ilişkin anlayışımızın güçlendirilmesi adına yaban hayatında yürütülen SARS-CoV-2 gözetiminin önemini ortaya koymuş oldu. Kanada Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "geyiklerin solunum yolu dokularına ve vücut sıvılarına" maruz kalındığında yüze tam uyan bir maske takıyor olmak gibi ek önlemler alınması çağrısında bulundu. Virüs tüm dünyada çiftlik vizonu, kedi, köpek, ve gelinciğin yanı sıra hayvanat bahçesinde yaşayan kaplan, aslan, goril, puma, su samuru ve diğer hayvanlar gibi birçok hayvan türünde görüldü.

Açıklamada, "ABD'deki son raporlar, SARS-CoV-2'nin insanlardan vahşi doğadaki ak kuyruklu geyiklere taşındığı ve sonrasında geyikler arasında yayıldığına yönelik kanıtlar ortaya koymuştur. Şu anda elimizde SARS-CoV-2'nin geyiklerden insanlara bulaştığına yönelik herhangi bir bilgi bulunmamaktadır" ifadeleri yer aldı.

Editör: İRFAN KARSLI