Çalışmaya göre, Kamboçya'daki virüse, bir dondurucuda saklanan, 2010 yılında ülkenin kuzeyinde yakalanan iki Shamel at nalı yarasasında rastlandı. Japonya'daki bir ekip de donmuş yarasa dışkılarında bir başka yakın akraba virüs buldu.

Virüsleri "Çin dışında SARS-CoV-2'nin bilinen ilk akrabaları" diye tanımlayan çalışmaya göre yeni bulgular, Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19 salgınının hayvanlardan kaynaklandığına yönelik Asya'da yaptığı araştırmayı destekliyor.

Ancak araştırmaya göre, yeni koronavirüs SARS-CoV-2'nin insanlara yarasalardan mı yoksa bir arakonakçı vasıtasıyla mı bulaştığı hala bilinmiyor.

Dergi, Kamboçya ekibinin bazı analizlerini gören, Hanoi'deki Vietnam Yaban Hayatı Koruma Derneği'nde evrimsel biyolog olan Alice Latinne'nin şu görüşlerine yer verdi: "Her iki keşif de heyecan verici, çünkü SARS-CoV-2'e yakın akraba olan virüslerin Rhinolophus yarasalarında, hatta Çin'in dışında bulunan yarasalarda nispeten yaygın olduğunu doğruluyorlar."

Hangzhou'daki Zhejiang Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar araştırmacısı olan ve yarasa ve diğer memelilerden alınan örnekleri inceleyecek olan Aaron Irving'e göre, bulgular "henüz keşfedilmemiş diğer SARS-CoV-2 akrabalarının" laboratuvar dondurucularında depolanabildiğini gösterdi.

Çin'in Chang'e-6'sı Ay’dan aldığı örneklerle birlikte geri dönmeye hazırlanıyor Çin'in Chang'e-6'sı Ay’dan aldığı örneklerle birlikte geri dönmeye hazırlanıyor

Editör: İRFAN KARSLI