Bilim ve teknoloji

Japonya'nın en büyük elektronik fuarının odağında düşük karbonlu teknoloji var

Fuarın düzenleyicileri arasında bulunan Japonya Elektronik ve Bilgi Teknolojisi Sanayileri Birliği'nin (JEITA) verdiği bilgiye göre, 85'i yurtdışından olmak üzere 314 şirket i...

Abone Ol

Fuarın düzenleyicileri arasında bulunan Japonya Elektronik ve Bilgi Teknolojisi Sanayileri Birliği'nin (JEITA) verdiği bilgiye göre, 85'i yurtdışından olmak üzere 314 şirket ile kurum etkinlikte yer almak için başvuruda bulundu. Sergilenen ürünler arasında yer alan yenilenebilir enerjiyi depolamaya yönelik şarj edilebilir piller ile karbon geri dönüşüm teknolojilerinin önümüzdeki on yıllarda net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşılmasına yardımcı olması bekleniyor. Toshiba, fuarda film benzeri bir yapıya sahip, hafif ve esnek güneş pillerini sergiledi. Bu güneş pilleri kıvrımlı yüzeyler ve pencerelerde kullanılabiliyor.

Mevcut silikon temelli güneş pillerinin aksine, bu yeni pil Eylül ayında seri şekilde üretilen polisilikon güneş panelleriyle karşılaştırılabilecek bir güç dönüşüm verimliliğine ulaştı. Yeni pil, kentsel alanlarda yenilenebilir enerji kullanımının artmasına yardımcı olabilir. NGK Insulators Limited Şirketi de fuarda EnerCera mikro şarj edilebilir pil serisini sergiliyor. Bu pillerden biri 459 milimetrekare boyutunda ve 0,45 mm inceliğe sahip. Bulunduğu ortamdan güç toplayan bir enerji toplama aygıtıyla birlikte böyle bir pil kullanılarak, daha fazla cihaz nesnelerin interneti teknolojisine bağlanabilir ve yeşil enerjiyle çalıştırılabilir.

CEATEC'ye ilk kez katılan Alman Daimler AG'nin Japonya merkezli alt kuruluşu Mitsubishi Fuso Kamyon ve Otobüs Şirketi de 2017'de satışa sunulan dünyanın ilk elektrikli hafif hizmet kamyonu olan eCanter'i sergiliyor. CEATEC İdari Yapımcısı Kiyoshi Shikano, "Yeni pazarlar yaratan bir fuar olarak, değerler ile insan davranışlarının hızla değiştiği bir topluma katkı sağlayacak çözümler önermeyi umuyoruz" diye konuştu. CEATEC, Kovid-19 pandemisine yönelik bir önlem olarak geçen yıla benzer bir şekilde bu sene de aynı zamanda çevrimiçi şekilde gerçekleştirilecek. Karbon nötrlük ile otomobil sektöründeki tartışmaları da kapsayan birçok çevrimiçi konferans, dört günlük etkinlik sırasında gerçekleştirilmek üzere planlandı. JEITA, etkinliğe 150.000 civarında çevrimiçi ziyaretçinin katılmasını bekliyor.