TOKYO, 4 Mart (Xinhua) -- Japonya devlet televizyonu NHK'nin haberine göre bu, benzer zararlar için kamu kurumlarına karşı açılan 30'dan fazla toplu davadan üçünü kapsayan ilk kesinleşmiş karar ve davacı başına ortalama 380.000 yen (3.290 dolar) düşüyor.

NHK'nın haberinde, mahkemenin TEPCO'nun temyiz talebini reddettiği ve o büyüklükte bir tsunami karşısında ihtiyati tedbirleri almadığı için ihmal bulunduğuna hükmettiği kaydedildi. Öte yandan mahkeme, davaların sanıkları arasındaki hükümetin rolüne ilişkin de bir karara varmadı. Alt mahkemeler, hükümetin felaketi öngörme ve TEPCO'ya ihtiyati tedbirler almasını emretme konusundaki sorumluluğunun kapsamı konusunda anlaşamamıştı. NHK, hükümete yönelik davalara dair bir duruşmanın, hükümetin kusuruna dair hüküm vermek için gelecek ay gerçekleştirileceğini belirtti.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Japonya'nın kuzeydoğu kıyıları açığında gerçekleşen 9,0 büyüklüğündeki bir depremin tetiklediği devasa tsunami, Mart 2011'de TEPCO'nun Fukuşima Daiichi nükleer santralini vurmuştu. Olayı takip eden ilk birkaç günde yaklaşık 470.000 kişi tahliyeye zorlanırken, on binlercesi hala evlerine dönemedi.

Editör: İRFAN KARSLI