CHONGQİNG, 4 Mart (Xinhua) -- "Binhai Yongdong Balığı" ya da "Yongdongaspis littoralis" adı verilen antik balık, Galeaspida türüne ait. Belediyenin planlama ve doğal kaynaklar bürosundan Cuma günü yapılan açıklamaya göre, sadece 4 ila 5 santimetre uzunluğunda olan balık, Doğu Asya'da endemik bir türdü ve genellikle sığ denizler ve kıyı ortamlarında yaşıyordu.

Ortaya çıkarılan fosilde, balığın kafasında sert bir kemik tabakasının olduğunu gösteriyor ve bu da antik balığın yarı dairesel bir miğfer takıyormuş gibi görünmesine neden oluyor. İlgili çalışma hakkında bir makale, Acto Geolica Sinica dergisinin İngilizce baskısında çevrimiçi olarak yayınlandı.

Mısır'da üzüm hasadı Mısır'da üzüm hasadı

Makalenin başyazarı olan, Chongquing Jeoloji ve Maden Kaynakları Enstitüsü'nün kıdemli mühendisi Chen Yang, yeni antik türlerin keşfinin Galeaspida'nın evrimi sırasında bazı geçiş hallerini ortaya çıkarmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Balığın var olduğu Silüryen dönem, dünyanın evrimi için kritik bir dönemdi. Dönem boyunca, gezegen deniz kırmızı yataklarını oluşturan şiddetli jeolojik tektonik hareketlere maruz kaldı. Bulunan fosillerin yetersizliği nedeniyle, kırmızı yatakların kesin jeolojik yaşı çözülmemiş bir gizem olarak kalıyor.

Çin Bilimler Akademisi Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü profesörlerinden Zhu Min'e göre, Chongqing'de bulunan fosilin, Çin'in güneyindeki Üst Kırmızı Yatakların alt bölümlerine ve korelasyonuna dair yeni kanıtlar sağlaması bekleniyor.

Editör: İRFAN KARSLI