Bir hükümet görev gücü toplantısında konuşan Suga, "2050 yılına kadar karbon nötr bir topluma ulaşacağımız sözünü verdim ve bunu büyüme stratejilerimizin bir dayanağı haline getirdim. Japonya şimdi küresel zorlukları çözme yolunda dev bir adım atıyor" dedi.

Japonya başbakanı, "2050 hedefimiz doğrultusunda, hatta bundan da iddialı davranarak, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını 2013 mali seviyelerine kıyasla yüzde 46 azaltmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Suga'nın bu açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden tarafından düzenlenen ve Perşembe gününün ilerleyen saatlerinde yaklaşık 40 ülke ve kuruluşun katılımıyla başlayan bir sanal iklim zirvesinden önce geldi. Suga Yoşihide, ilk olarak Ekim ayında Japonya'nın 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde edeceği sözü vermişti.

Konu üzerine basına bilgi veren Japonya'nın en üst düzey hükümet sözcüsü olan Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu "Japonya olarak, COP 26 (26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı) ve ötesine bakarken iklim değişikliğinin çözümüne aktif katkılar sağlamayı ve zirvede küresel karbonsuzlaştırma çabalarına kesin bir şekilde liderlik etmeyi umuyoruz" diye konuştu.

Hatay'da Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor. Hatay'da Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor.

Ülkeler ve kuruluşlar, iklim değişikliğiyle mücadele taahhütlerine olan sadakatlerini ve bilhassa 2015 Paris Anlaşmasında düzenlendiği üzere küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde sınırlandırmaya yönelik yükümlülüklerini yeniden onaylamayı planlıyorlar. Bazı ülkeler zirve öncesinde yeni sayısal hedefler açıkladılar. Japonya'nın yanı sıra, dünyanın en büyük emisyon payı olan ülkelerinden biri olan Amerika Birleşik Devletleri, zirveden kısa bir süre önce, 2030 yılına kadar emisyonu 2005'teki seviyelerin yüzde 50 ila 52'si oranında azaltma planını duyurmuştu.

Öte yandan İngiltere de Salı günü, 2035 yılına dek emisyonları 1990 seviyelerine göre yüzde 78 azaltmayı planladığını duyurdu. İngiltere, geçtiğimiz Aralık ayında ise 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine kıyasla yüzde 68 oranında azaltma hedefi olduğunu açıklamıştı. Avrupa Birliği, 2030 yılında emisyonları 1990 seviyelerine göre yüzde 40 oranında azaltmaya dair taahhüdünü geçen yıl güncelleyerek hedeflediği oranı yüzde 55'e yükseltmişti.

Editör: İRFAN KARSLI