ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Kenneth McKenzie Perşembe günü, ABD birliklerinin önümüzdeki aylarda ülkeden çekilmesinin ardından Afgan ordusunun yetenekleri konusunda endişeli olduğunu söyledi. ABD Senatosunda yapılan Silahlı Kuvvetler oturumunda konuşan McKenzie, "Endişem, Afgan ordusunun halen bulunduğu zemini, yıllardır alıştıkları destek olmaksızın koruyabilecek yeteneğe sahip olup olmadıkları konusundadır" dedi. McKenzie sözlerini şöyle sürdürdü: "Afgan ordusunun biz gittikten sonra tutunma yeteneğinden - özellikle Afgan hava kuvvetlerinin, destek verdiğimiz uçaklar için desteğimizi çektikten sonra uçabilme yeteneğinden - endişeliyim."

General, ABD'nin birliklerinin çekilmesi esnasında koruma amaçlı olarak bölgeye ilave askeri imkanlar kaydıracağını söyledi ancak konuşmasında konunun ayrıntılarına yer vermedi. New York Times Çarşamba günü, McKenzie'nin çekilme esnasında Afganistan'daki NATO birliklerinin korunmasına yardımcı olmak üzere Pentagon'dan bir uçak gemisi görevlendirmesini talep ettiğini yazmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü yaptığı açıklamayla, Amerikan tarihinin en uzun savaşını sona erdirecek bir kararla bütün ABD ve NATO birliklerinin 11 Eylül'e kadar Afganistan'dan çekileceğini duyurmuştu. Karar, çekilmenin Afganistan'da güvenlik durumunu kötüleştireceği ve terörizmi yeniden canlandırabileceği uyarısında bulunan bazı analistler ile kongre üyelerinin eleştirisine hedef olmuştu. Afganistan'da halen yaklaşık 3.500 ABD askeri bulunuyor ve ülkede bulunan 7.000 civarındaki NATO askeri de ABD'nin lojistik ve güvenlik desteğine bağlı durumda.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Editör: İRFAN KARSLI