Japonya Sanayi Bakanı Hiroshi Kajiyama yarı iletken ve diğer dijital endüstrileri "insanların yaşamında vazgeçilmez bir yapı taşı" olarak niteledi. Bir basın toplantısında konuşan Kajiyama, "(Konuyu), özel şirketlerin veya tek bir sektörün desteklenmesinin ötesine geçen ulusal bir proje olarak ele alacağız" dedi.

Japon bakan, Japon hükümetinin üretim kapasitesini artırmak amacıyla yabancı şirketlerin Japonya'da fabrika kurmaları için sınır ötesi işbirliklerini teşvik edeceğini kaydetti. Bakan, "Yarı iletkenler konusunda, (Japonya'nın sektördeki mevcudiyetinin zayıfladığı) kayıp 30 yıl ile yakın geçmişte yaşanan jeopolitik değişimin değerlendirilmesine dayanan büyük bir politika değişikliği planı yapmak istiyoruz" dedi.

Çin uzaya altı yeni uydu gönderdi Çin uzaya altı yeni uydu gönderdi

Japon hükümetinin yarı iletken geliştirme ve üretiminin artırılması hakkındaki yeni stratejisi, "olağan endüstri politikalarını aşan özel önlemler içeren bir sistemin yaratılmasını göz önünde bulundurmayı" da içerecek. Kovid-19 pandemisinin neden olduğu çip sıkıntısı Subaru ve Nissan Motor'un da aralarında bulunduğu Japon otomobil üreticilerinin yanı sıra Sony Group ve Nintendo gibi oyun konsollarının da üretimlerini etkilemeye başladı. Japonya'nın çip sektöründeki payı şiddetli rekabet ortamı nedeniyle gerilemiş ve 1980'lerin ikinci yarısında yüzde 50 olan dünya genelindeki payı geçtiğimiz yıllarda yüzde 10 dolayına kadar düşmüştü.

Editör: İRFAN KARSLI