Son yapılan kamuoyu araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 80'inden fazlası Tokyo Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın iptal edilmesi veya tekrar ertelenmesi gerektiğini düşünüyor. Bu hafta sonu telefonla gerçekleştirilen Kyodo News anketine göre, katılımcıların yüzde 35,3'ü Tokyo Oyunları'nın iptal edilmesini isterken, yüzde 44,8'i de oyunların tekrar ertelenmesini umduklarını belirtti.

Geçtiğimiz Aralık ayında Japon devlet televizyonu NHK tarafından yapılan benzer bir anket de katılımcıların yüzde 32'sinin oyunların iptalini istediğini, yüzde 31'ininse daha ileri bir tarihe ertelenmesi gerektiğini düşündüğünü göstermişti. Bu sonuçlar, son dört hafta içinde Kovid-19 konusunda durumun daha da kötüleşmesiyle birlikte oyunların iptal edilmesi ya da ertelenmesi gerektiğine inananların sayısının 17 puan arttığı anlamına geliyor.

Cumartesi akşamı itibariyle Japonya'da teyit edilen Kovid-19 vakalarının sayısı 7 bin 109 artarak 281 bin 992'ye ulaştı ve 44 kişi daha hayatını kaybetti. Japonya'da pandeminin merkez üssü olan Tokyo'da Cumartesi günü 2 bin 268 yeni vaka bildirildi. Yeni vakaların sayısı üst üste üçüncü günde de 2000 eşiğini geçti.

Olimpiyat halkaları, Gökkuşağı Köprüsü ve Tokyo Kulesi, 1 Aralık 2020. Dev Olimpiyat halkaları güvenlik ve bakım kontrolleri için kaldırıldıktan yaklaşık dört ay sonra, Tokyo Körfezi'ne geri döndü. Gökkuşağı Köprüsü özellikle gökkuşağı renklerinde aydınlatıldı. (Fotoğraf: Du Xiaoyi/Xinhua)

Ülkede, Aralık ayından beri bilhassa da kentsel bölgelerde vaka sayıları artıyor. Geçtiğimiz Perşembe, Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, Tokyo, Kanagawa, Saitama ve Chiba'da olağanüstü hal ilan etti.Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi, 24 Mart'ta yaptıkları ortak açıklamada Kovid-19 pandemisi sebebiyle Tokyo Olimpiyat Oyunları'nı 2020 yılı sonrasında, 2021 yazını geçmeyecek şekilde yeniden planladıklarını duyurmuştu.

1916, 1940 ve 1944 yıllarında 1. Dünya Savaşı ve 2. Dünya Savaşı nedeniyle iptaller yaşansa da, modern Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk defa ertelenmiş oldu. Futbol dalında yapılan Avrupa Şampiyonası da dahil olmak üzere bir dizi başka uluslararası spor etkinliği de pandemi nedeniyle ertelendi veya iptal edildi.

Çin'de kırmızı kart gören ikinci lig futbol takımının antrenörü hakemi tokatladı Çin'de kırmızı kart gören ikinci lig futbol takımının antrenörü hakemi tokatladı

Ertelenen Olimpiyat Oyunları 23 Temmuz-8 Ağustos arasında gerçekleştirilecek. Test etkinliklerinin 3 Mart'ta yeniden başlamasını planlayan organizatörler, koronavirüsü kontrol altına almak için zamana karşı yarışıyor.

Editör: İRFAN KARSLI