Bilim ve teknoloji

Japon Suzuki Motor, küresel çip sıkıntısı nedeniyle faaliyetlerini askıya almayı planlıyor

Shizuoka merkezli otomobil üreticisinin açıklamasına göre, ülkenin orta kısımlarındaki Honshu vilayetinin Pasifik kıyısında yer alan üç tesis, gelecek ay dokuz güne varan süre...

Abone Ol

Shizuoka merkezli otomobil üreticisinin açıklamasına göre, ülkenin orta kısımlarındaki Honshu vilayetinin Pasifik kıyısında yer alan üç tesis, gelecek ay dokuz güne varan sürelerde kapalı tutulacak. Bu gelişme, Suzuki'nin küresel çip sıkıntısı sebebiyle Nisan ve Mayıs aylarında fabrikalarındaki bazı faaliyetleri askıya almak zorunda kalmasının ardından geldi.

Kovid-19 pandemisinin bir sonucu olarak giderek daha fazla kişinin evden çalışması ve eğitim görmesiyle birlikte, tüketici elektroniği satın alımı ile kullanımının artması ve otomobil satışlarının yükselmesiyle çiplere yönelik talep, arzı aşmıştı. Diğer Japon otomobil üreticileri de çip sıkıntısından paylarına düşeni alırken; Suzuki yetkilileri ise yıllık üretimlerinin bu durumdan etkilenmemesi adına tedarikçilerle görüşme halinde olduklarını söyledi.

Toyota da geçen hafta yaptığı açıklamayla, çip sıkıntısı nedeniyle Japonya'nın kuzeydoğusundaki iki tesisinde faaliyetleri geçici olarak askıya almayı planladığını duyurmuştu. Toyota, Iwate'deki bir fabrikanın operasyonlarını Haziran ayında sekiz güne kadar askıya alacağını, Miyagi vilayetindeki Ohira fabrikasında ise üç günlük bir askıya alınma ile karşı karşıya olduklarını belirtti. Toyota, geçici olarak kapatılacak tesislerin, üretimi 20.000 araca kadar etkilemesinin beklendiğini kaydetmişti. Öte yandan, bir diğer üretici Subaru da Japonya'nın Gumma vilayetindeki fabrikadaki üretimi sekiz günlüğüne, ABD'deki bir fabrikasında ise 10 günlüğüne durdurdu.