TOKYO, 9 Aralık (Xinhua) -- Sağlık Bakanlığı'nın Çarşamba günü düzenlenen bir danışma paneli toplantısında Kyoto Üniversitesi'nden Prof. Hiroshi Nishiura liderliğindeki bir grup, Omicron varyantının Güney Afrika'da hızla yayılmasına ilişkin analizlerinin sonuçlarını sundu.

Grup, uluslararası bir veritabanına dayanarak Eylül ayından Kasım ayı sonuna kadar Güney Afrika'dan bildirilen yaklaşık 200 vakanın genetik bilgilerini inceledi. Ulaştıkları sonuçlara göre, Omicron varyantından önemli ölçüde etkilenen Güney Afrika'nın Gauteng eyaletinde virüs taşıyan her kişinin enfekte edeceği ortalama kişi sayısını ifade eden etkin bulaşma hızı, Delta varyatına kıyasla 4,2 kat daha fazla. Ayrıca yanılma payı göz önünde tutulsa bile söz konusu oran hala iki kattan daha yüksek.

Grup, Omicron varyantının gerçek bulaşıcılığının şu ana kadar belirsizliğini koruduğunu söyledi. Bununla birlikte grup, kazanılmış Kovid-19 bağışıklığının mutasyona uğramış virüse karşı korunmadaki etkinliğinin Güney Afrika'da sadece yüzde 20 civarında olduğunu da kaydetti.

Profesör Nishiura, Omicron varyantının yüksek aşılama oranlarına sahip ülkelerde bile yüksek risk oluşturabileceğini belirtirken, varyantın neden olduğu hastalıkların şiddeti ve aşılamanın etkinliği gibi önemli bilgileri bekleyeceğini de sözlerine ekledi.

Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı

Editör: İRFAN KARSLI