WELLİNGTON, 9 Aralık (Xinhua) -- Yeni Zelanda Sağlık Bakan Yardımcısı Ayesha Verrall parlamentoda düzenlediği bir etkinlikte, Smokefree Aotearoa 2025 Eylem Planı'nın, altı kritik noktaya odaklandığını ve içilebilir tütün ürünlerinin "bulunabilirliğini, bağımlılık yapma gücünü ve çekiciliğini" radikal şekilde azaltmak için çığır açan politikalar içerdiğini söyledi. Verrall'a göre yeni politikalar; bu ürünleri satan dükkanların sayısını azaltarak tütün ürünlerinin satın alınmasını zorlaştırmak, sigara içenlerin sigarayı bırakmalarına ve insanların, özellikle de gençlerin asla sigara bağımlısı olmamasına yardımcı olmak için içilebilir tütün ürünlerindeki nikotin seviyelerini düşürmek gibi uygulamalar içeriyor.

Ayesha Verrall bu planla ayrıca, içilebilir tütün ürünlerinin insanları bağımlı kılacak şekilde tasarlanmasının önüne geçileceğini ve belirli bir tarihten sonra doğanlara içilebilir tütün ürünlerini satmanın ya da tedarik etmenin suç haline getirilerek sigara içmeyen bir nesil hedefinin hayata geçirileceğini belirtti. Verrall, "Yeni Zelanda'da önlenebilir ölümlerin ve dört kanser vakasından birinin önde gelen nedeni hala sigara içmek. Sigaranın verdiği zararlardan özellikle Maori, Pasifik halkları ile düşük gelirli gruplar yaygın biçimde etkileniyor" dedi. Verrall'a göre sigara içmek, Yeni Zelanda'da her yıl yaklaşık 4 bin 500 ila 5 bin kişiyi öldürüyor ve sigara içmekten ya da dumana maruz kalmaktan dolayı her gün yaklaşık 12 ila 13 kişi hayatını kaybediyor.

Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı

Sağlık Bakanlığı'nın Halk Sağlığı ve Hastalık Önleme Grubu Müdürü Jane Chambers, içilebilir tütün ürünlerinin olumsuz etkilerinin Maori ve Pasifik halklarında orantısız şekilde görüldüğünü söyledi. Chambers, "Gençlerin sigaraya hiç başlamamasını sağlamak istiyoruz, bu nedenle yeni nesillere içilebilir tütün ürünleri satmayı veya tedarik etmeyi suç haline getireceğiz. Kanun yürürlüğe girdiğinde 14 yaşındaki insanlar asla yasal olarak tütün satın alamayacak" dedi. Eylem planıyla sigara içme oranlarındaki ve sigaraya bağlı hastalıklardaki toplumsal eşitsizliklerin ortadan kaldırılması, sigara içmeyen çocuk ve gençlerin sayısını artırarak sigara içmeyen bir nesil yaratmak, sigarayı başarılı bir şekilde bırakan insan sayısını artırmak gibi önemli sonuçların elde edilmesi hedefleniyor.

2022'nin ortalarında meclise bir yasa tasarısı sunulacak ve böylece planda öngörülen politikaların aşamalı biçimde yasal olarak uygulanmaya başlayacağı tarihler belirlenecek.

Editör: İRFAN KARSLI