Sağlık

İtalya'da 60 yaş üstü kişilere Kovid-19 destekleyici aşı dozları yapılmaya başlandı

Karar, bu ayın başlarında Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından ikinci dozdan altı ay sonra destekleyici aşının 18 yaşın üzerindeki tüm insanlar için düşünülebileceğine dair res...

Abone Ol

Karar, bu ayın başlarında Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından ikinci dozdan altı ay sonra destekleyici aşının 18 yaşın üzerindeki tüm insanlar için düşünülebileceğine dair resmen yeşil ışık yakmasının ardından geldi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "EMA'nın son değerlendirmeleri ışığında, her yaş grubundan hassas bağışıklık sistemine sahip olanlara ve 60 yaşın üstündekilere, ikinci dozdan altı ay sonra üçüncü doz aşıyı uygulayabiliriz" denildi.

İtalya, Eylül ayı sonlarında organ nakli hastaları, 80 yaş üstü yaşlılar, bakım evlerinde yaşayanlar gibi bağışıklığı baskılanmış kişiler ile sağlık çalışanlarına Pfizer/BioNTech veya Moderna aşılarının üçüncü dozlarını uygulamaya başlamıştı. İtalya'da koronavirüse karşı aşılama şiddetle tavsiye edildiği fakat zorunlu olmadığından üçüncü doz bir tercih olarak sunulacak. Bu arada, ülkenin Ulusal Sağlık Enstitüsü (ISS) tarafından 3 Ekim'de güncellenen en son haftalık takibe göre, pandemi durumu "kontrol altında" görünüyor ve koronavirüs vakalarının eğrisi kademeli olarak düşmeye devam ediyor.

İnsidans ise her 100.000 kişi başına 34 vaka olarak gerçekleşti. ISS Enfeksiyon Hastalıkları Departmanı Direktörü Giovanni Rezza'ya göre, hastane yatak doluluk verileri de cesaret verici durumda. Rezza yaptığı video açıklamasında, "Normal Kovid-19 servislerinde yüzde 4,9, yoğun bakım ünitelerindeyse yüzde 4,2 yatak doluluk oranı kaydettik, bu da kritik eşiğin oldukça altında" dedi.

Resmi verilere göre, şimdiye kadar İtalya'daki aşı kampanyası, hedef nüfusun (12 yaş üstü) yüzde 79,9'una ulaştı ve 43 milyondan fazla insan tamamen aşılandı. İtalya'da bugüne kadar 131.000'den fazla can kaybı ve 4,4 milyondan fazla iyileşmiş hasta dahil olmak üzere 4,6 milyondan fazla Kovid-19 vakası kaydedildi.